• Reklama

INPA

Moderatorzy: Din76, nerwus, dziqsek

Re: INPA

Postprzez Din76 » 26 Gru 2018 20:40

Zwykły K-dcan z przełącznikiem i nic więcej, reszta to marketing
ważne, działa z inpa i EDIABAS i oczywiście miejmy nadzieje że to prawda :D
Awatar użytkownika
Din76
 
 
 
Posty: 2606
Dołączenie: 21 Lis 2011 00:33
Miejscowość: Lublin\Kraśnik
Moje BMW: Bmw e46 320d, BMW E91 N47

Re: INPA

Postprzez Jaskół1 » 27 Gru 2018 16:26

Din76 napisał:Zwykły K-dcan z przełącznikiem i nic więcej, reszta to marketing
ważne, działa z inpa i EDIABAS i oczywiście miejmy nadzieje że to prawda :D


Dzięki za odpowiedz, przemyślę sprawę ...
Jaskół1
Zanim zapytasz - POSZUKAJ!
Zanim zapytasz - POSZUKAJ!
 
Posty: 3
Dołączenie: 17 Paź 2018 22:41
Miejscowość: Kozienice
Moje BMW: BMW X3

Re: INPA

Postprzez Conio » 03 Sty 2019 08:18

Witam,
Ktoś wie jak działają te przełączniki na interfejsie i do czego są ?
Testowałem to na swoim aucie e83 306D5 2008r i po podłączeniu do auta z inpa nie widzę różnicy po przełączaniu przełącznika w inne pozycje.
Pozdrawiam,
Conio
Zanim zapytasz - POSZUKAJ!
Zanim zapytasz - POSZUKAJ!
 
Posty: 3
Dołączenie: 12 Wrz 2018 07:18
Moje BMW: X3 E86 3.0SD

Re: INPA

Postprzez Din76 » 04 Sty 2019 01:13

pisałem setki razy :search: :reading2:
tylko dla interfejsu K-dcan
przełącznik jest do połączenia pinu 8 z pinem 7 , aby obsługiwać dwie linie K w modelach obd2 (2000rok )
E39, e46,e52,e53,e83 w tych modelach są dwie linie K
na pinie 7 silnik , skrzynie (automatyczna i rozdziału momentu obrotowego w 4x4),
pin 8 reszta modułów (EWS, zegary , DSC, klima, itp
w e60,e65, e8x, e9x do 2007/03 linia K jest na pinie tylko 7 (pin 8 nie ma znaczenia ) po 2007/03 jet już d-can na pinie 6 i 14

od 2008 w niektórych modelach jest ethernet na pinie 8 , dokładnie to jego uruchomianie i tu jest problem, jak są na stałe połączone piny 7 z 8 ,
zablokuje diagnostykę na dcan dlatego rozłącza się pin 8 aby ethernet się nie uruchomił i nie zablokował diagnostyki na DCAN :-D
Awatar użytkownika
Din76
 
 
 
Posty: 2606
Dołączenie: 21 Lis 2011 00:33
Miejscowość: Lublin\Kraśnik
Moje BMW: Bmw e46 320d, BMW E91 N47

Re: INPA

Postprzez wiciu1919 » 05 Sty 2019 10:25

Witam
Kolego Din76 instaluje INPE na win7 według twojej instrukcji na kablu FT232RL , tylko nie wiem czy tak ma byc u Ciebie na filmie po właczeniu INPY sa czarne kropki przy battery i ignition a u mnie nie ma przy nie podłaczonym aucie . Czy one dopiero sie pojawia jak podłacze ?? Jak miałem e39 to od razu mi sie pokazywało ON przy podłaczonym kablu na kompa
A jak sie zmienia port w INPIE ??
wiciu1919
 
 
 
Posty: 74
Dołączenie: 07 Mar 2009 20:53
Miejscowość: wlkp

Re: INPA

Postprzez robertoz » 12 Sty 2019 18:35

Jak dobry kabel to kropki powinny zrobic sie czarne po wlaczeniu zaplonu, czesto tez jest tak ze lewa zrobi sie czarna po podpieciu pod usb a prawa dopiero po wlaczeniu zaplonu.
Ale mialem tez dcany które mialy czarne kropki od razu po podpieciu pod usb i dzialaly dobrze.Wszystko zalezy od elektroniki i wsadu. Od razu napisze ze kolor plytki nie swiadczy o niczym :)
robertoz
 
 
 
Posty: 369
Dołączenie: 17 Wrz 2014 13:41
Moje BMW: e39 525d
e65 740d
e39 528i

Re: INPA

Postprzez DarekCHW » 07 Lut 2019 20:02

Moglby ktoś z Was podeslac link do IPNY wspolpracujacej z F30 2017?
Mam stary interfejs (K+DCAN), którego uzywalem do E60 wraz z INPA.. I chciałbym uzyc go do F30 tylko w celu usuniecia bledu..
F30 330i, 252 hp, xDrive, 2017
Awatar użytkownika
DarekCHW
 
 
 
Posty: 387
Dołączenie: 01 Lis 2009 14:38
Miejscowość: Bruxelles, Belgium
Moje BMW: F30 330i

Re: INPA

Postprzez mcdr » 10 Lut 2019 01:33

Czy interfejsy z Allegro poniżej 100 zł będą działać czy to kasa wyrzucona w błoto, np https://allegro.pl/oferta/polski-interf ... 4946169903
Jeśli te się nie nadają to jaki jest coś wart ?
mcdr
 
 
 
Posty: 526
Dołączenie: 25 Mar 2007 00:15
Miejscowość: Warszawa
Moje BMW: było: e46 316ti, e87 120d, e83 x3 3.0i, e91 318d, e60 520d, f07 535m xd,
jest: e83 3.0d, e63 645Ci

Re: INPA

Postprzez Din76 » 10 Lut 2019 15:29

Ten do 2007/03 bedzie działać na wszystkie modele z linią K
nowsze modele DCAN po 2007 roku nie obsługuje
Awatar użytkownika
Din76
 
 
 
Posty: 2606
Dołączenie: 21 Lis 2011 00:33
Miejscowość: Lublin\Kraśnik
Moje BMW: Bmw e46 320d, BMW E91 N47

Re: INPA

Postprzez elektromoto40 » 10 Lut 2019 23:35

Witam
Od jakiegoś czasu borykam się z instalacją inpy. Kiedyś mi się udało ale potem był stawiany nowy system i nie mogę sobie teraz z tym poradzić.
Czy ktoś z Was wie, co może oznaczać błąd przy uruchamianiu:
"Nie znaleziono punku wejścia procedury__apiResultReal@16 w bibliotece api32.dll." ?

System windows 7 64bit i inpa z konta młodzik...
elektromoto40
Zanim zapytasz - POSZUKAJ!
Zanim zapytasz - POSZUKAJ!
 
Posty: 6
Dołączenie: 06 Lut 2019 13:44
Moje BMW: nie powiem

Re: INPA

Postprzez szymonr22 » 11 Lut 2019 19:54

Witam
Pobrałem ze strony iBMW program Inpa z całym zestawem. Posiadam BMW e92 325d m57t2 z 2007r. Wszytko działa dobrze do czasu gdy chcę połączyć się ze sterownikiem silnika.
Przechodzę kolejno:
"E90" > "Motor" > "DDE 6 dla M57TOP / M57TU2" i wyskakuje błąd:

Oczekiwanie na sterownik: "D60M57D0, D62M57B0" nie znaleziono.
Znaleziono sterownik: 'D60M57A0' .
Program będzie zatrzymany.

Rozumiem, że nie ma wpisanego mojego sterownika w ten skrypt. Stąd moje pytanie.
Muszę zainstalować nową Inpę która ma wpisany ten sterownik, czy uaktualnić któryś z plików w podfolderach?

Dzięki wielkie za pomoc :)
szymonr22
Zanim zapytasz - POSZUKAJ!
Zanim zapytasz - POSZUKAJ!
 
Posty: 7
Dołączenie: 26 Lut 2017 17:11
Miejscowość: Leszno/Poznań
Moje BMW: E46 320d 2003
E91 318d 2007
E92 325d 2007

Re: INPA

Postprzez nerwus » 11 Lut 2019 22:44

szymonr22 napisał:Witam
Pobrałem ze strony iBMW program Inpa z całym zestawem. Posiadam BMW e92 325d m57t2 z 2007r. Wszytko działa dobrze do czasu gdy chcę połączyć się ze sterownikiem silnika.
Przechodzę kolejno:
"E90" > "Motor" > "DDE 6 dla M57TOP / M57TU2" i wyskakuje błąd:

Oczekiwanie na sterownik: "D60M57D0, D62M57B0" nie znaleziono.
Znaleziono sterownik: 'D60M57A0' .
Program będzie zatrzymany.

Rozumiem, że nie ma wpisanego mojego sterownika w ten skrypt. Stąd moje pytanie.
Muszę zainstalować nową Inpę która ma wpisany ten sterownik, czy uaktualnić któryś z plików w podfolderach?

Dzięki wielkie za pomoc :)


Na początek podmień pliki prg i grp na te z ista bo są przeważnie świeższe. Przynajmniej tool32 coś popatrzysz w diagnozie.
Awatar użytkownika
nerwus
Moderator
Moderator
 
Posty: 1876
Dołączenie: 31 Lip 2005 17:29
Miejscowość: Polska
Moje BMW: było 325i E30 coupe i M235i, jest 320i E36 coupe i e61 LCI 530d i M240i LCI

Re: INPA

Postprzez nerwus » 11 Lut 2019 22:48

DarekCHW napisał:Moglby ktoś z Was podeslac link do IPNY wspolpracujacej z F30 2017?
Mam stary interfejs (K+DCAN), którego uzywalem do E60 wraz z INPA.. I chciałbym uzyc go do F30 tylko w celu usuniecia bledu..


same błędy powinien skasować skrypt ogólny z serii F. Możesz również załadować f01.prg do tool32 i skasować błędy przez job FS_LOESCHEN_FUNKTIONAL
Awatar użytkownika
nerwus
Moderator
Moderator
 
Posty: 1876
Dołączenie: 31 Lip 2005 17:29
Miejscowość: Polska
Moje BMW: było 325i E30 coupe i M235i, jest 320i E36 coupe i e61 LCI 530d i M240i LCI

Re: INPA

Postprzez Din76 » 11 Lut 2019 23:37

Przechodzę kolejno:
"E90" > "Motor" > "DDE 6 dla M57TOP / M57TU2" i wyskakuje błąd:

Oczekiwanie na sterownik: "D60M57D0, D62M57B0" nie znaleziono.
Znaleziono sterownik: 'D60M57A0' .

Aby była diagnostyka musisz otworzyć swój plik w EC-APPS/INPA/SGDAT/ DDE6M57.IPO
i wpisać swój silnik jest do tego specjalna aplikacja DecodeIPO.exe
obok starego dopisać nowe odmiany będzie to wyglądać tak D60M57A0,D60M57D0, D62M57B0
trzeba też zaktualizować pliki w SP-daten e60 w EDIABAS/ECU
możesz też znaleść plik DDE6M57.IPO nowszy w nowszej wersji INPA i zamienić w INPA/SGDAT
będzie to samo
Awatar użytkownika
Din76
 
 
 
Posty: 2606
Dołączenie: 21 Lis 2011 00:33
Miejscowość: Lublin\Kraśnik
Moje BMW: Bmw e46 320d, BMW E91 N47

Re: INPA

Postprzez elektromoto40 » 12 Lut 2019 00:04

"Witam
Od jakiegoś czasu borykam się z instalacją inpy. Kiedyś mi się udało ale potem był stawiany nowy system i nie mogę sobie teraz z tym poradzić.
Czy ktoś z Was wie, co może oznaczać błąd przy uruchamianiu:
"Nie znaleziono punku wejścia procedury__apiResultReal@16 w bibliotece api32.dll." ?

System windows 7 64bit i inpa z konta młodzik..."


Naprawdę nikt nie ma pomysłu co dalej robić, by nie restartować systemu. Zapis w zmiennych środowiskowych poprawiałem - bez skutku.
Już mi ręce opadają.
elektromoto40
Zanim zapytasz - POSZUKAJ!
Zanim zapytasz - POSZUKAJ!
 
Posty: 6
Dołączenie: 06 Lut 2019 13:44
Moje BMW: nie powiem

PoprzedniaNastępna

Powróć do inpa, ncs, nfs, winkfp, dis, sss

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości