Godzina 8.00 rano auto wjechało do garażu.
Zabawa z wymianą świec i zdemontowaniem klapek kolektora zajęła mi cały dzień. Nie śpieszyło mi się, bo w trakcie wymian, wszystko czyściłem i sprawdzałem przewody, styki, kostki itd.
Wymiana świec poszła gładko. Najpierw świece polałem odrdzewiaczem EMCCO Q6 (wysokogatunkowy odrdzewiacz) cena za spray 21 zł. Czynność powtórzyłem ze 4 razy.
Pomiędzy pryskaniem świec, zająłem się sprawdzaniem pozostałych dostępnych podzespołów.
Po godzinie zabrałem się za świece. W rękę klucz dynamometryczny i siłą 25 Nm świece się wykręciły. Jedna stawiała opór więc spray do ręki i 30 Nm i świeca wykręcona. Gniazda dookoła wyczyszczone, przy nowych świecach przesmarowałem delikatnie gwint smarem miedzianym CX-80 za 11 zł. Świece dokręciłem siła 18 Nm (jedni pisali że 15 inni że 20, więc ja dałem 18.)
Następnie zabrałem się za kolektor i te nieszczęsne klapki. Po zdemontowaniu klapek i przyjrzeniu się im mogę stwierdzić że jeszcze około 50 tysięcy km mogłem śmiało pośmigać. Klapki solidnie były przymocowane do osi. mimo wszystko czytając wcześniej na forum tematy dotyczące urywających się klapek albo pękających osiek postanowiłem je wywalić i nie ryzykować. Kolektor wyczyszczony i zaślepiony + nowe uszczelki. No i składanie wszystkiego w całość

Panowie taka praca to czysta przyjemność i do tego przy gorącej herbatce bo w garażu trochę chłodno było. Uczucie końcowe bezcenne

Każdy kto posiada trochę wolnego czasu i dobry zestaw kluczy śmiało może się za to zabrać, nic skomplikowanego.
Do całej zabawy użyłem:
-zestaw kluczy Yato
-odrdzewiacz EMCCO Q6
-smar miedziowy CX-80
-klucz dynamometryczny Bass
-świece żarowe BERU GE 102
-zaślepki kolektora
-uszczelki 8 szt.
Pacjent BMW E90 320d 163 kM silnik M47D2 z 2005roku

Laptop ze stronką forum + części

Zestaw narzędzi

Tak na szybko, już po zdjęciu kolektora

W międzyczasie zauważyłem że czarna pantera próbowała mi ukraść moje drugie cacko. Po udanej akcji zneutralizowania złodzieja zrobiłem sobie przerwę i zrobiłem kilka rundek po wiosce

Klapki zamknięte

Klapki otwarte

Montaż zaślepek

Montaż uszczelek

Czyszczenie i składanie wszystkiego w całość

Zużyte części

To by było na tyle