• Reklama

kodowanie modułu świateł e90

Oprogramowanie, hardware, kodowanie, diagnoza, FAQ. inpa, ncs, nfs, winkfp, dis, sss.

Moderatorzy: Din76, nerwus, dziqsek

kodowanie modułu świateł e90

Postprzez Qarollo » 27 Paź 2014 21:30

Witam,
kupiłem moduł świateł bo nie działało podświetlanie tablicy rejestracyjnej ale przeczytałem gdzieś że jak moduł nie będzie miał opcji xenonów to nie będzie się dało go zakodować do mojego samochodu czy to prawda?
Poniżej numery mojego modułu:

E9X-E8xCA-NSW
6135 6961133 02 5 2453

oraz kupionego:

E9X-E8xCA-LOW
6135 6961132 02 5 2242

da się jakoś rozszyfrować po numerach czy ten kupiony moduł ma opcje xenon?
Qarollo
 
 
 
Posty: 30
Dołączenie: 11 Maj 2010 16:44
Miejscowość: Kielce
Moje BMW: E90 320d 2005

Re: kodowanie modułu świateł e90

Postprzez wafeltom » 28 Paź 2014 22:19

Xenon jest w modułach z XE, AHL, MAX BROSE
wafeltom
 
 
 
Posty: 858
Dołączenie: 26 Cze 2011 18:07
Miejscowość: Staffordshire
Moje BMW: E90 318d 2006

Re: kodowanie modułu świateł e90

Postprzez Qarollo » 29 Paź 2014 17:58

dziwne mój moduł nie ma żadnych wypisanych przez Ciebie oznaczeń a mam xenony :) chyba że to się gdzieś sprawdza przez program?
Qarollo
 
 
 
Posty: 30
Dołączenie: 11 Maj 2010 16:44
Miejscowość: Kielce
Moje BMW: E90 320d 2005

Re: kodowanie modułu świateł e90

Postprzez wafeltom » 29 Paź 2014 18:10

to moj
Image

A to zwstawienie
LOW: bez przeciwmgielnych, bez xenonów, bez AHL
NSW: BASIS: z przeciwmgielnymi, bez xenonów, bez AHL
XE: z przeciwmgielnymi, z xenonami, bez AHL
AHL: z przeciwmgielnymi, z xenonami, z AHL
MAX BROSE: Obsługuje wszytko łącznie z lusterkami, dodatkowym oświetleniem, hakiem
-najbogatszy jaki wystepuje
Zaleznie od daty produkcji i wyposazenia FRM, FRM2, FRM3. Dodatkowo jest na naklejce ktoras z opcji powyzej no i moze byc jeszcze LED.

Xenon masz chyba nie orginalny...
A to co kupiles to chyba najubozsze co moze byc.
Oczywiscie da sie to zakodowac aby dzialal xenon ale do fabryki to ma daleko
wafeltom
 
 
 
Posty: 858
Dołączenie: 26 Cze 2011 18:07
Miejscowość: Staffordshire
Moje BMW: E90 318d 2006

Re: kodowanie modułu świateł e90

Postprzez Qarollo » 29 Paź 2014 18:34

dzieki, zgadza się xenony u mnie były dokładane przez wcześniejszego właściciela ale są ori bmw.

Co masz na myśli, że będzie działał ale do fabryki mu daleko, nie będzie działał tak jak powinien?
Qarollo
 
 
 
Posty: 30
Dołączenie: 11 Maj 2010 16:44
Miejscowość: Kielce
Moje BMW: E90 320d 2005

Re: kodowanie modułu świateł e90

Postprzez wafeltom » 29 Paź 2014 19:23

Fabrycznie są jeszcze czujniki do poziomowania. A tego low lub nsw nie obsługuje. No i kwestia jak jest zakodowane i czy zmostkowane długie do przesłon xenonu.
wafeltom
 
 
 
Posty: 858
Dołączenie: 26 Cze 2011 18:07
Miejscowość: Staffordshire
Moje BMW: E90 318d 2006

Re: kodowanie modułu świateł e90

Postprzez marek760i » 17 Gru 2014 16:48

zalozyłem LOW zamiast XE który był oryginalnie
Ksenon działa,ale nie można modułu dopisać z przodu nie działają Halogeny na liczniku świeci lampka awarii Swiateł
teraz moje pytanie czy można załozyc wyższy model np.:AHL w miejsce XE lub LOW, czy wszysko bedzie OK czy tez wywali błąd
BMW sie nie psuje
marek760i
 
 
 
Posty: 1270
Dołączenie: 05 Mar 2006 13:50
Miejscowość: opolskie
Moje BMW: E65 735i 02

Re: kodowanie modułu świateł e90

Postprzez pawkob » 16 Sty 2018 16:44

Przepraszam za odkopanie tematu, ale bez sensu zakładać drugi. Czy da się tak zakodować moduł np. LOW aby spełniał takie funkcje jak MAX BROSE? Umiem aktualizować i kodować sterowniki, więc jeśli jest taka możliwość to jak to zrobić?
pawkob
Zanim zapytasz - POSZUKAJ!
Zanim zapytasz - POSZUKAJ!
 
Posty: 6
Dołączenie: 14 Paź 2017 13:42
Moje BMW: e90 m47n2

Re: kodowanie modułu świateł e90

Postprzez blazejc » 16 Sty 2018 23:37

pawkob napisał(a):Przepraszam za odkopanie tematu, ale bez sensu zakładać drugi. Czy da się tak zakodować moduł np. LOW aby spełniał takie funkcje jak MAX BROSE? Umiem aktualizować i kodować sterowniki, więc jeśli jest taka możliwość to jak to zrobić?


NIE da się - LOW to podstawa typu włącz -wyłącz +, BROSE ma masę innych funkcji. Z trzepaka helikoptera nie zrobisz :wink:
Awatar użytkownika
blazejc
 
 
 
Posty: 27
Dołączenie: 27 Paź 2013 12:08
Miejscowość: Grójec
Moje BMW: e53 x5 3.0iA 2005, e46 320i 1998

Re: kodowanie modułu świateł e90

Postprzez pawkob » 20 Sty 2018 13:12

tylko brose obsługuje lusterka składane?
pawkob
Zanim zapytasz - POSZUKAJ!
Zanim zapytasz - POSZUKAJ!
 
Posty: 6
Dołączenie: 14 Paź 2017 13:42
Moje BMW: e90 m47n2

Re: kodowanie modułu świateł e90

Postprzez falko29 » 04 Lut 2018 20:03

Witam
U mnie w aucie mam xenony dynamic, ale nie skręcają... Tylne światła działają wybiórczo , lusterka się nie składają itp... Pogrzebałem w temacie, na real oem znalazłem że powinienem mieć moduł MAX BROSE FRM3 a w aucie siedzi FRM2 XE..... Fajne druciarstwo ktoś od*ebał.. Czy jak wsadzę FRM3 o numerach takich na jakich wuto wyjechało zfabryki, to funkcje będą mi działały ? Czy czeka mnie tydzień z NCSem i programowanie każdego guziczka w aucie?
falko29
 
 
 
Posty: 47
Dołączenie: 03 Lis 2010 16:19
Moje BMW: E90 2.0D 163 Sedan Mpakiet

Re: kodowanie modułu świateł e90

Postprzez Din76 » 08 Lut 2018 21:56

nie jak ktos umie to będzie zaledwie ok 2minut kodowania
zmiana vin , zmiana FA , kodowanie do serii NFRM
mi przynjamniej tyle zajmuje przypisanie FRM2 lub FRM3 do samochodu
Awatar użytkownika
Din76
 
 
 
Posty: 2344
Dołączenie: 21 Lis 2011 00:33
Miejscowość: Lublin\Kraśnik
Moje BMW: Bmw e46 320d, BMW E91 N47

Re: kodowanie modułu świateł e90

Postprzez Czaro///M5 » 31 Mar 2018 23:33

A wie ktoś może który wpis odpowiedzialny jest za oświetlenie pobocza przy wolnej jeździe, tzn prawy reflektor oświetla pobocze do jakiejś prędkości a po jej przekroczeniu ustawia się na wprost. U mnie jest tak że lewy reflektor tak się zachowuje a nie prawy. Był bym wdzięczny za odpowiedź. :cool2:
Czaro///M5
Zanim zapytasz - POSZUKAJ!
Zanim zapytasz - POSZUKAJ!
 
Posty: 10
Dołączenie: 17 Sie 2016 14:32
Moje BMW: E34 M5
E91 330d
E60 535d

Re: kodowanie modułu świateł e90

Postprzez chlipek » 03 Kwi 2018 08:17

Din76 napisał(a):nie jak ktos umie to będzie zaledwie ok 2minut kodowania
zmiana vin , zmiana FA , kodowanie do serii NFRM
mi przynjamniej tyle zajmuje przypisanie FRM2 lub FRM3 do samochodu



Moglbys kolego podpowiedziec jak przypisac modul frm2 do samochodu i zmienic w nim vin? Mi padl, zalozylem uzywke o tym samym numerze czesci i smiga bez problemu. Musialem tylko zakodowac drl ponownie.

Dzieki
chlipek
 
 
 
Posty: 20
Dołączenie: 03 Maj 2013 18:44
Moje BMW: e90 320d 2008


Powróć do Diagnoza komputerowa

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Tombo* oraz 6 gości