• Reklama

Padł moduł świateł FRM3

Oprogramowanie, hardware, kodowanie, diagnoza, FAQ. inpa, ncs, nfs, winkfp, dis, sss.

Moderatorzy: Din76, dziqsek, nerwus

Padł moduł świateł FRM3

Postprzez xelion » 27 Sty 2014 19:46

Witam,

Padł mi prawdopodobnie moduł świateł FRM3. Bez powodu, pojęcia nie mam dlaczego. Nie mam świateł wewnątrz, brak kierunkowskazów, nie mogę zamknąć auta, świecą się wciąż światła mijania. Ktoś przerabiał temat?
Czy naprawdę centralny może nie działać. Auto nie chce się zamknąć, ale otwieranie działa. Dziwne.

INPA i inne programy nie wykrywają modułu świateł w ogóle. Jest niewidoczny na liście sterowników.
xelion
 
 
 
Posty: 368
Dołączenie: 15 Maj 2009 13:53
Miejscowość: Preston
Moje BMW: BMW 120d

Re: Padł moduł świateł FRM3

Postprzez dziqsek » 27 Sty 2014 20:37

Sprawdzałeś czy NCS odczytuje? WINKFP ? INPA pokazuje Ci w AIF jakiekolwiek informacje ? Moduł ot tak sobie nie pada, chyba ze dostał wilgoci lub zwarcia z innego powodu
Image
OFICJALNY PARTNER BMW AG
Diagnostyka,kodowanie, aktualizacja, doposażanie,chiptuning.
Oryginalny ICOM A2 +ISTA online
F-ry VAT 23%
Tel. 790-465-462

http://www.facebook.com/Codemybimmer
Awatar użytkownika
dziqsek
Moderator
Moderator
 
Posty: 6207
Dołączenie: 25 Lis 2007 11:33
Miejscowość: Wrocław/Jelenia Góra/Warszawa/Szczecin/Katowice
Moje BMW: 2011 F10 535i Chipped
2017 F30 318d Mpakiet

Re: Padł moduł świateł FRM3

Postprzez xelion » 27 Sty 2014 21:49

Ncs i inpa go nie widzi. Ifh-009. Stalo sie to po odlaczeniu i ponownym podlaczeniu akumulatora.

Czy centralny zamek jest polaczony z modulem swiatel?
xelion
 
 
 
Posty: 368
Dołączenie: 15 Maj 2009 13:53
Miejscowość: Preston
Moje BMW: BMW 120d

Re: Padł moduł świateł FRM3

Postprzez dziqsek » 27 Sty 2014 23:39

po części tak, w module świateł masz też zapisaną liczbę drzwi w pojeździe, funkcję lusterek itp CAS i FRM to najważniejsze moduły w samochodzie, sprawdź na wszelki wypadek wszystkie bezpieczniki, skasuj INPĄ/ISTA błędy które możesz i postaraj się winkfp sprawdzić czy w ogóle dostaniesz sygnał, potem czeka Cię ewentualnie podmianka ale oby udało się bez tego :cool2:

Zerknij jeszcze w tool32 czy zareaguje na cokolwiek łącznie z inicjalizacją
Image
OFICJALNY PARTNER BMW AG
Diagnostyka,kodowanie, aktualizacja, doposażanie,chiptuning.
Oryginalny ICOM A2 +ISTA online
F-ry VAT 23%
Tel. 790-465-462

http://www.facebook.com/Codemybimmer
Awatar użytkownika
dziqsek
Moderator
Moderator
 
Posty: 6207
Dołączenie: 25 Lis 2007 11:33
Miejscowość: Wrocław/Jelenia Góra/Warszawa/Szczecin/Katowice
Moje BMW: 2011 F10 535i Chipped
2017 F30 318d Mpakiet

Re: Padł moduł świateł FRM3

Postprzez xelion » 28 Sty 2014 09:56

Wymieniłem dzisiaj moduł na nowy i wszystko śmiga. Skopiowałem VO z CASa do NFRM i przekodowałem go. Wszystko wróciło do normy.
Niestety stary nie daje oznak życia. Podczas odłączania akumulatora na 100% nic nie zwarłem, zawsze jestem ostrożny z takimi rzeczami. Dziwne bardzo, albo to po prostu zbieg okoliczności, a moduł miał paść.

Dzięki za sugestie.
xelion
 
 
 
Posty: 368
Dołączenie: 15 Maj 2009 13:53
Miejscowość: Preston
Moje BMW: BMW 120d

Re: Padł moduł świateł FRM3

Postprzez dziqsek » 28 Sty 2014 09:59

NIe am sprawy, podeślij mi jak masz ochotę ten stary moduł może uda sie go jakoś odratować :cool2:
Image
OFICJALNY PARTNER BMW AG
Diagnostyka,kodowanie, aktualizacja, doposażanie,chiptuning.
Oryginalny ICOM A2 +ISTA online
F-ry VAT 23%
Tel. 790-465-462

http://www.facebook.com/Codemybimmer
Awatar użytkownika
dziqsek
Moderator
Moderator
 
Posty: 6207
Dołączenie: 25 Lis 2007 11:33
Miejscowość: Wrocław/Jelenia Góra/Warszawa/Szczecin/Katowice
Moje BMW: 2011 F10 535i Chipped
2017 F30 318d Mpakiet

Re: Padł moduł świateł FRM3

Postprzez xelion » 28 Sty 2014 10:07

Ok, skontaktuje się z Tobą jak tylko wrócę do domu, bo akurat wyjeźdżam daleko na kilka dni. Jak na złość akurat wczoraj - 1 dzień przed wyjazdem musiał paść moduł ;)
xelion
 
 
 
Posty: 368
Dołączenie: 15 Maj 2009 13:53
Miejscowość: Preston
Moje BMW: BMW 120d

Re: Padł moduł świateł FRM3

Postprzez sylwester111 » 19 Wrz 2017 17:19

Zna ktoś z Łodzi kogoś kto naprawia moduł FRM 3?Z góry dzięki za pomoc
sylwester111
 
 
 
Posty: 86
Dołączenie: 07 Paź 2011 22:48
Moje BMW: e46 330i touring

Re: Padł moduł świateł FRM3

Postprzez temsky740 » 19 Wrz 2017 19:35

sylwester111 napisał(a):Zna ktoś z Łodzi kogoś kto naprawia moduł FRM 3?Z góry dzięki za pomoc

Wysylaj , zrobie . Po naprawie plug-and-play , bez potrzeby kodowania. Image
Ostatnio edytowany przez temsky740, 19 Wrz 2017 19:37, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
temsky740
 
 
 
Posty: 2046
Dołączenie: 07 Paź 2015 17:06
Miejscowość: Ukraina-Polska
Moje BMW: http://germancarstvo.blogspot.com/
https://www.facebook.com/profile.php?id=100010193389139

Re: Padł moduł świateł FRM3

Postprzez Din76 » 19 Wrz 2017 19:36

Lepiej kup używkę , cenowo podobnie i jest o wiele wieksza szansa że soft prawidłowy w sterowniku ,
a tak to nie wiadomo co Ci tam wgrają na stole programatorem .
Awatar użytkownika
Din76
 
 
 
Posty: 2237
Dołączenie: 21 Lis 2011 00:33
Miejscowość: Lublin\Kraśnik
Moje BMW: Bmw e46 320d, BMW E91 N47

Re: Padł moduł świateł FRM3

Postprzez temsky740 » 20 Wrz 2017 07:44

Din76 napisał(a):Lepiej kup używkę , cenowo podobnie i jest o wiele wieksza szansa że soft prawidłowy w sterowniku ,
a tak to nie wiadomo co Ci tam wgrają na stole programatorem .

Din, sorry, czasami lepiej nic nie pisać, żeby nie wyglądać głupym.
Na dzień dzisiejszy , ludzie , którzy profesjonalnie zajmują się BMW, czytają pamięć procesora Dflash 32kb, a potem z tej pamięci przywracają oryginalnu fabrycznu pamięc eeprom, zapisują ją z powrotem w procesor, następnie instalacja sterownika w auto i jedziemy dalej, bez żadnego kodowania . Więc ja mu zaproponował wyżej wysłać sterownik do mnie dopóki jeszcze nikt tam nie wlazł i nie zrobił "cudów".
Awatar użytkownika
temsky740
 
 
 
Posty: 2046
Dołączenie: 07 Paź 2015 17:06
Miejscowość: Ukraina-Polska
Moje BMW: http://germancarstvo.blogspot.com/
https://www.facebook.com/profile.php?id=100010193389139

Re: Padł moduł świateł FRM3

Postprzez Din76 » 20 Wrz 2017 17:48

Sory , ta aluzja nie była do ciebie pisaliśmy w tej samej chwili , (nie wiem jak go naprawisz z jakim skutkiem :D )
1. z jakiegoś powodu ten moduł padł
(nie powiesz że tylko taki przypadek i wystarczy odtworzyć soft ) FRM3 są słabe mimo ochrony przeciwzwarciowej doś solidnej .
przyczyny dokładnej nie znasz mimo że uda Ci się ten moduł naprawić ,
może trwale nie wiem przyznaję się

2 nie pisz że każdy co naprawia wgrywa soft tylko to co powino być ori .
bywają przypadki że pod przłącznikami w samochodzie włączają się urządzenie nie te co potrzeba :D
Awatar użytkownika
Din76
 
 
 
Posty: 2237
Dołączenie: 21 Lis 2011 00:33
Miejscowość: Lublin\Kraśnik
Moje BMW: Bmw e46 320d, BMW E91 N47

Re: Padł moduł świateł FRM3

Postprzez temsky740 » 20 Wrz 2017 18:12

Din76 napisał(a):Sory , ta aluzja nie była do ciebie pisaliśmy w tej samej chwili , (nie wiem jak go naprawisz z jakim skutkiem :D )
1. z jakiegoś powodu ten moduł padł
(nie powiesz że tylko taki przypadek i wystarczy odtworzyć soft ) FRM3 są słabe mimo ochrony przeciwzwarciowej doś solidnej .
przyczyny dokładnej nie znasz mimo że uda Ci się ten moduł naprawić ,
może trwale nie wiem przyznaję się

2 nie pisz że każdy co naprawia wgrywa soft tylko to co powino być ori .
bywają przypadki że pod przłącznikami w samochodzie włączają się urządzenie nie te co potrzeba :D


1. FRM3 ma szansę "umrzeć" przy każdym ponownym uruchomieniu procesora , a to się dzieje nawet przy odczycie i kasowaniu błędów, również podczas odłączania lub podłączania akumulatora. Co się dzieje? Następuje przesunięcie układu eeprom w dflash. Ja nie wgrywam inne wsady z innymi VIN kodami i przebiegami, ja robie to przes odzyskiwanie fabrycznego eeprom, dlatego właściciel bmw dostaje ode mnie sterownik, który trzeba po prostu zainstalować w auto i to wszystko ( innymi słowami u właściciela nie boli głowa o następnym kodowania i problemach, które mogą przy tym występować)
2. Nie kazdy .
Ostatnio edytowany przez temsky740, 20 Wrz 2017 18:58, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
temsky740
 
 
 
Posty: 2046
Dołączenie: 07 Paź 2015 17:06
Miejscowość: Ukraina-Polska
Moje BMW: http://germancarstvo.blogspot.com/
https://www.facebook.com/profile.php?id=100010193389139

Re: Padł moduł świateł FRM3

Postprzez Din76 » 20 Wrz 2017 18:53

OK, czekamy na relacje zadowolonych włascicieli FRM :cool2:
Awatar użytkownika
Din76
 
 
 
Posty: 2237
Dołączenie: 21 Lis 2011 00:33
Miejscowość: Lublin\Kraśnik
Moje BMW: Bmw e46 320d, BMW E91 N47

Re: Padł moduł świateł FRM3

Postprzez scaramanga » 20 Wrz 2017 21:16

frm2 / nfrm tez jest taki lichy i latwy do popsucia?
scaramanga
 
 
 
Posty: 280
Dołączenie: 18 Wrz 2017 18:45
Moje BMW: BMW

Następna

Powróć do Diagnoza komputerowa

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości