• Reklama

Kodowanie Tempomatu F20

Oprogramowanie, hardware, kodowanie, diagnoza, FAQ. inpa, ncs, nfs, winkfp, dis, sss.

Moderatorzy: Din76, nerwus, dziqsek

Kodowanie Tempomatu F20

Postprzez arieso » 04 Lut 2019 20:37

Witam w F20 LCI dołożyłem kierownice multifunkcyjną. przyciski od radia działają natomiast w tempomacie działa funkcja lim pod przyciskiem set.
Wprowadziłem kod wyposażenia 544 i zmieniłem kodowanie:
KOMBI SLD_ENABLE na ACTIV
natomiast w ICMQ miałem już w C_SLD_Funktion ACTIV
i ustawione C_Umschaltung_ACC_DCC > zugelassen
Jakieś rady ??
Kodowanie przy użycie esys
arieso
Zanim zapytasz - POSZUKAJ!
Zanim zapytasz - POSZUKAJ!
 
Posty: 15
Dołączenie: 04 Gru 2006 21:27
Miejscowość: Garwolin
Moje BMW: F20 118d 2015 lift
F11 518d 2017

Re: Kodowanie Tempomatu F20

Postprzez Sołtys » 05 Lut 2019 08:37

Po zmianie FA (dodaniu 544) zakodowałeś FEM, ICM i KOMBI?
Sołtys
 
 
 
Posty: 1687
Dołączenie: 17 Lis 2007 12:55
Miejscowość: KR
Moje BMW: F31

Re: Kodowanie Tempomatu F20

Postprzez arieso » 05 Lut 2019 16:25

nie ruszałem FEM też SLD do aktywacji?? czy inny wiersz?
arieso
Zanim zapytasz - POSZUKAJ!
Zanim zapytasz - POSZUKAJ!
 
Posty: 15
Dołączenie: 04 Gru 2006 21:27
Miejscowość: Garwolin
Moje BMW: F20 118d 2015 lift
F11 518d 2017

Re: Kodowanie Tempomatu F20

Postprzez Din76 » 05 Lut 2019 21:04

S544 to tempomat z funkcją hamowania wiec najważniejszy element to kodowanie do serii (z FA z dodanym wpisie)
DSC, KOMBI, ICM, FEM body też DDE/DME, EGS , nie każde zegary w F serii mają funkcje tempomatu niestety
Awatar użytkownika
Din76
 
 
 
Posty: 2809
Dołączenie: 21 Lis 2011 01:33
Miejscowość: Lublin\Kraśnik
Moje BMW: Bmw e46 320d,
BMW X3 E83 3.0d , BMW E91 N47

Re: Kodowanie Tempomatu F20

Postprzez norin » 31 Lip 2020 13:52

witam.
przeprowadzi mnie ktoś w kodowaniu tempomatu od deski do deski krok po kroku co i jak mam zmienić w FEM. ICM. KOMBI.


byłbym wdzięczny.
norin
Zanim zapytasz - POSZUKAJ!
Zanim zapytasz - POSZUKAJ!
 
Posty: 7
Dołączenie: 16 Lis 2019 19:10
Moje BMW: 1er F20 2013

Re: Kodowanie Tempomatu F20

Postprzez Sołtys » 31 Lip 2020 14:11

Robiłeś cokolwiek E-sys'em?
Sołtys
 
 
 
Posty: 1687
Dołączenie: 17 Lis 2007 12:55
Miejscowość: KR
Moje BMW: F31

Re: Kodowanie Tempomatu F20

Postprzez norin » 31 Lip 2020 22:17

no własnie niestety nie. kod wyposażenia to znalazłem co i jak ale dalej to nic nie wiem
norin
Zanim zapytasz - POSZUKAJ!
Zanim zapytasz - POSZUKAJ!
 
Posty: 7
Dołączenie: 16 Lis 2019 19:10
Moje BMW: 1er F20 2013

Re: Kodowanie Tempomatu F20

Postprzez Sołtys » 01 Sie 2020 11:01

Tu masz instrukcję jak zmienić FA auta:
https://www.google.com/amp/s/www.car-au ... s-car/amp/
Sołtys
 
 
 
Posty: 1687
Dołączenie: 17 Lis 2007 12:55
Miejscowość: KR
Moje BMW: F31

Re: Kodowanie Tempomatu F20

Postprzez norin » 02 Sie 2020 11:14

ok super wielkie dzięki. udało mi się zmienić FA.
a mógłbyś mi pomoc jeszcze z kodowaniem?
norin
Zanim zapytasz - POSZUKAJ!
Zanim zapytasz - POSZUKAJ!
 
Posty: 7
Dołączenie: 16 Lis 2019 19:10
Moje BMW: 1er F20 2013

Re: Kodowanie Tempomatu F20

Postprzez Sołtys » 02 Sie 2020 15:00

Kodowaniem czego?
Sołtys
 
 
 
Posty: 1687
Dołączenie: 17 Lis 2007 12:55
Miejscowość: KR
Moje BMW: F31

Re: Kodowanie Tempomatu F20

Postprzez norin » 03 Sie 2020 10:26

Znalazłem też opis całego montażu tempomatu i nie wiem co mam zrobić w tej części jak zakodować

select and code the following ECU
a. FEM
b. ICM
c. KOMBI

Bo jeśli chodzi o zmianę przycisku z LIM na SET to myślę że dam rady
norin
Zanim zapytasz - POSZUKAJ!
Zanim zapytasz - POSZUKAJ!
 
Posty: 7
Dołączenie: 16 Lis 2019 19:10
Moje BMW: 1er F20 2013

Re: Kodowanie Tempomatu F20

Postprzez Sołtys » 03 Sie 2020 13:54

Expert Mode => Coding
Z prawej strony kliknąć na Read SVT.
W środkowym oknie pojawi się lista ze wszystkimi modułami. Na tej liście znaleźć FEM, następnie ppm i kliknąć Code. Tak samo zakodować ICM i KOMBI.
Sołtys
 
 
 
Posty: 1687
Dołączenie: 17 Lis 2007 12:55
Miejscowość: KR
Moje BMW: F31

Re: Kodowanie Tempomatu F20

Postprzez norin » 03 Sie 2020 20:29

dział wszystko ok. wielkaśne dzięki. naprawdę dzięki za pomoc. szczerze myślałem ze jest to trudniejsze. jeszcze raz wielkie dzięki. pozdrawiam
norin
Zanim zapytasz - POSZUKAJ!
Zanim zapytasz - POSZUKAJ!
 
Posty: 7
Dołączenie: 16 Lis 2019 19:10
Moje BMW: 1er F20 2013

Re: Kodowanie Tempomatu F20

Postprzez Sołtys » 03 Sie 2020 21:06

norin cieszę się, że mogłem pomóc :cool2:
Sołtys
 
 
 
Posty: 1687
Dołączenie: 17 Lis 2007 12:55
Miejscowość: KR
Moje BMW: F31


Powróć do Diagnoza komputerowa

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości