sizeer napisał:felginiemieckie-pl napisał:
RIAL X10 - EH2+ tzn. przystosowane do opon RUN FLAT
ATS Evolution - H2 tzn. nie przystosowane do opon RUN FLAT
hej,
sprawa z podziałem rantów lekko się zdezaktualizowała. Z tego co wiem, to OEM felgi z BMW obecnie nie posiadają rantu EH2+ (info od przedstawiciela dużego koncernu produkującego felgi m.in. dla BMW).
Kilku producentów opon na swoich stronach również zamieściło info, że nie ma konieczności montowania ROF na EH2+ - samo h2 wystarczy.
Witam,
teoretycznie tak

Jest to pewien kłopot, dla posiadaczy takich aut, bo stoją przed ważnym wyborem. Już dwa lata temu zauważyliśmy oryginalne felgi BMW z pierwszego montażu z rantem H2 wyposażone w opony run flat. Nie dowierzałem, że tak mogą montować

Producenci felg również twierdzą, że można montować opony typu run flat na felgi H2, ale są to informacje ustne. Nie spotkałem się do tej pory nigdzie z oficjalnym stanowiskiem jakiegokolwiek producenta felg, aby informował na swojej stronie, że ich felgi H2 są przystosowane do opony run flat. Mam nadzieję, że wkrótce to nastąpi i będziemy mogli oferować znacznie więcej modeli felg klientom zamierzającym zamontować na nowe felgi opony run flat.
Do póki to nie nastąpi, oferujemy tak jak w teorii powinno być. Pod opony run flat felga z rantem EH2 lub EH2+, która ma za zadanie zatrzymać oponę i uniemożliwić jej zsunięcie się z felgi, w przypadku kontynuowania jazdy na przebitej oponie.
Bez oficjalnego stanowiska producenta, moim zdaniem, taki montaż jest ryzykowny, bo może być kwestionowany.
Na stronie Pirelli znalazłem taką informację:
Czy możemy założyć opony samonośne typu run flat na felgi standardowe H2?
Tak, to możliwe, aczkolwiek Pirelli stanowczo zaleca używanie felg EH2, ponieważ gwarantują one lepsze utrzymanie stopki opony nawet, gdy ciśnienie spadnie do zera. W przypadku użytkowania opony run flat z zerowym ciśnieniem na felgach H2, o ile opony samonośne run flat Pirelli są zainstalowane łącznie z systemem monitorującym ciśnienie w oponach (TPMS) lub systemem ostrzegania o ciśnieniu powietrza, opona zachowa cechy charakterystyczne dla opony typu run flat. TPMS jest absolutnie konieczny, aby ostrzec kierowcę, że w oponie spadło ciśnienie.