• Reklama

[E46] Zmiana przełącznika kierunkowskazów na przeł. do BC

czyli jak samemu naprawić swoje BMW - rady tych którzy już to zrobili.

Moderator: Kruk

[E46] Zmiana przełącznika kierunkowskazów na przeł. do BC

Postprzez u95 » 20 Kwi 2008 21:53

Narzędzia

Image

Nasadki:
16 i 10,
torx,
śrubokręt philipsa,

Odłączamy akumulator
Zdejmujemy koło kierownicy:

Image

śrubki, którymi przykręcona jest poduszka:
Image

odłączamy wtyczki 1(poduszka) i 2 (multifunkcja kierownicy), odkręcamy śrubę kierownicy 3, zdejmujemy kierownicę
Image

wykręcamy wkręt plastikowy z obudowy kolumny od góry
Image

wyjmujemy dwa kołki od spodu obudowy
Image

wykręcamy cztery śrubki torxem (6)
Image


rozchylamy obudowę i odciągamy przełączniki do siebie, manetkę kierunkowskazów wysuwamy w kierunku zegarów, jest na zatrzaskach (7)
Image


wyciągamy kostkę z manetki, podpinamy drugą z przełącznikiem od BC i składamy wszystko w odwrotnej kolejności.

Image

Image


Image

Podobno może brakować kabelka od przycisku, wtedy niestety trzeba go będzie pociągnąć.
Po wszystkim pozostaje przeprogramować soft.
u95
 
 
 
Posty: 577
Dołączenie: 26 Lut 2007 18:04
Miejscowość: Warszawa
Moje BMW: JEEP GRAND CHEROKEE V8 4.7 (WG)

Postprzez marqss » 21 Kwi 2008 09:05

A jak można rozpoznać czy jest kabelek od przycisku czy go nie ma? A jak go nie ma to gdzie należy go podpiąć?
marqss
 
 
 
Posty: 51
Dołączenie: 17 Lut 2008 13:10
Miejscowość: Juszczyna/Żywiec
Moje BMW: E46 318i 2000r.

Postprzez u95 » 21 Kwi 2008 09:34

Tego niestety nie wiem. Gdzieś kiedyś ktoś napisał, że może wystąpić jakiś dodatkowy kabelek. U mnie go nie było także nie było problemu. Napewno widać wszystko po rozebraniu.
u95
 
 
 
Posty: 577
Dołączenie: 26 Lut 2007 18:04
Miejscowość: Warszawa
Moje BMW: JEEP GRAND CHEROKEE V8 4.7 (WG)

Postprzez qubas » 22 Kwi 2008 22:27

Jak zakładałem w mojej E46 przełącznik to musiałem jeszcze jechać do faceta z MoDicem bo OBC nie działał po założeniu...
GALERIA:
Image
qubas
 
 
 
Posty: 453
Dołączenie: 18 Lut 2007 22:28
Miejscowość: kraków

Postprzez marqss » 23 Kwi 2008 07:31

qubas ile cię kosztowało aktywowanie OBC?
marqss
 
 
 
Posty: 51
Dołączenie: 17 Lut 2008 13:10
Miejscowość: Juszczyna/Żywiec
Moje BMW: E46 318i 2000r.

Postprzez u95 » 23 Kwi 2008 09:16

qubas napisał:Jak zakładałem w mojej E46 przełącznik to musiałem jeszcze jechać do faceta z MoDicem bo OBC nie działał po założeniu...


Tak jak napisałem po wymianie przełącznika trzeba zmienić soft. Sama wymiana nie wiele da.
u95
 
 
 
Posty: 577
Dołączenie: 26 Lut 2007 18:04
Miejscowość: Warszawa
Moje BMW: JEEP GRAND CHEROKEE V8 4.7 (WG)

Postprzez qubas » 23 Kwi 2008 09:27

u95 napisał:
qubas napisał:Jak zakładałem w mojej E46 przełącznik to musiałem jeszcze jechać do faceta z MoDicem bo OBC nie działał po założeniu...


Tak jak napisałem po wymianie przełącznika trzeba zmienić soft. Sama wymiana nie wiele da.



Faktycznie. Nie doczytałem....
Kosztowało mnie około 70-80zł u gościa w Krakowie.
GALERIA:
Image
qubas
 
 
 
Posty: 453
Dołączenie: 18 Lut 2007 22:28
Miejscowość: kraków

Postprzez Krzyś345 » 08 Lip 2008 12:02

U95 możesz napisać ile masz tych kabelków przy przełączniku
Krzyś345
 
 
 
Posty: 112
Dołączenie: 12 Lip 2007 16:21
Miejscowość: Wielkopolskie

Postprzez Grajo85 » 10 Paź 2008 20:40

U95 czy mógłbyś podać jakieś namiary gdzie można zmienić tego softa? Z góry dzięki !!!
Grajo85
Zanim zapytasz - POSZUKAJ!
Zanim zapytasz - POSZUKAJ!
 
Posty: 4
Dołączenie: 24 Mar 2008 11:10
Moje BMW: nie powiem

Postprzez u95 » 13 Paź 2008 21:52

Ja to robiłem u Sawy w Lublinie na Choinach.
u95
 
 
 
Posty: 577
Dołączenie: 26 Lut 2007 18:04
Miejscowość: Warszawa
Moje BMW: JEEP GRAND CHEROKEE V8 4.7 (WG)

Postprzez thug82 » 26 Paź 2008 13:25

witam.
dziś zakałdałem przełącznik ale niestety w kostce podłancznej do włącznika mam tylko 3 kable a potrzebne są 4 może ktoś montował już taki dodatkowy kabelek i wie gdzie się podpiąć?
thug82
 
 
 
Posty: 25
Dołączenie: 04 Paź 2008 16:49
Miejscowość: Łomża
Moje BMW: Bmw e61 530d

Postprzez Krzyś345 » 26 Paź 2008 14:07

Krzyś345
 
 
 
Posty: 112
Dołączenie: 12 Lip 2007 16:21
Miejscowość: Wielkopolskie

Postprzez zielo » 17 Lis 2008 15:27

Potwierdzam, potrzebne są 4 kable we wtyczce. Ja również miałem tylko 3, dołożyłem czwarty od manetki do licznika (wg instrukcji z linku powyżej) i całość działa znakomicie.
Awatar użytkownika
zielo
 
 
 
Posty: 4152
Dołączenie: 08 Lip 2007 21:13
Miejscowość: Człuchów
Moje BMW: E36 320iA 95, E46 320d 99, E46 320d 01, E90 318i 08, E84 20dA xdrive

Re: Zmiana przełącznika kierunkowskazów na przeł. do BC

Postprzez kazikm3 » 04 Sie 2009 09:56

witam zamontowałem manetkę mama 4 kabelki,termometr pojechałem na kompa a na komputerze wyskoczył komunikat ze sterownik nie przewiduje kodowania i nie może zostać zakodowany.Orientuje się ktoś o co chodzi ?Auto to e-46 318i 99r.
Image
/// BORN ON THE RACETRACK TO LIVE ON THE STREET ///
kazikm3
 
 
 
Posty: 128
Dołączenie: 17 Cze 2008 17:49
Miejscowość: dolnoslaskie/UK
Moje BMW: e38 735iA V8
e46 320ci cabrio

Re: Zmiana przełącznika kierunkowskazów na przeł. do BC

Postprzez Krzyś345 » 04 Wrz 2009 01:39

Witam. Jakim programem było to robione.
Krzyś345
 
 
 
Posty: 112
Dołączenie: 12 Lip 2007 16:21
Miejscowość: Wielkopolskie

Następna

Powróć do Zrób to sam - gotowe recepty

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości