plwaw napisał:BadboyPLNL napisał:Panowie. Przeczytalem cały post i może trochę mnie nakierował w rozwiązaniu mego problemu z mo e60 530d. Od kilku dni mam problem właśnie z moją skrzynia biegów automatyczna GA6HP26Z polegającym na tym że czasami wpada w tryb awaryjny. Objawy jakie się pojawiły to np. dojezdzam do skrzyżowania,auto redukuje do 1 i później po puszczeniu hamulca nie rusza mimo wciśniętego gazu. pomaga wyłączenie silnika i ponowne uruchomie.pokazuje takie błędy. Błędy są z minionego tygodnia
4f53
51AD
4F4D
4F51
4F59
4F4B.
Od soboty pojawia się wyłącznie błędy 4f51 czyli monitorowanie 5 biegu tak podała inpa.
Z autem byłem u mechanika i obstawia on że do wymiany jest konwerter lub kosz sprzęgła. Ja podejrzewam mechatronika. Skrzynia jest jeszcze na aucie. Poradzicie lub na kierujcie co sprawdzić.By nie robić sobie niepotrzebnych kosztów. Zanim zdecyduje się na wymiany skrzyni. Olej wymieniany był w marcu.
Chłopie tutaj to kwalifikuje Ci się do generalnego remontu za 10k ta skrzynia.
Wymiana oleju i miski czy płyty w mechatroniku to żadna regeneracja tylko zwyczajny serwis jak wymiana oleju w silniku..
Ludzie co wami się dzieje ? Myślicie, że na walącą panewkę jak ktoś wymieni olej i filtr i podkładkę korka spustu to naprawi coś w silniku ?
To samo ze skrzynią, jeżeli komuś już tak świruje skrzynia to ona nadaje się tylko do rozebrania na czynniki pierwsze i raczej wszystko oprócz dzwona idzie do wymiany i to może da 99% pewności, że po tak grubym remoncie będzie spokój.
Czyli co... Lepiej zrzucic skrzynie i szukać używki...i na co zwrócić przy zakupie innej. Na jakieś numery poza modelem skrzyni