• Reklama

Jak oszukac komunikat o niedzialajacych swiatlach w e39?

M47 (520d), M51 (525td, 525tds), M52 (520i, 523i, 528i), M52TU (520i, 523i, 528i), M54 (520i, 525i, 530i), M57 (525d, 530d), M62 (535i, 540i), S62 (M5)

Moderatorzy: trzastek, voshon, Kruk, dani3011

Jak oszukac komunikat o niedzialajacych swiatlach w e39?

Postprzez kane » 07 Sty 2008 14:51

Tak jak w temacie prosilbym zeby mi ktos doradzil jak mozna oszukac komunikat o niedzialajacych swiatlach. Jestem w trakcie robienia diodowego oswietlenia kloszy lamp tylnych i w momecie ktorym zamiast normalnych zarowek wpinam ledy komputer natychmiast informuje o niedzialajacych swiatlach, czy jest mozliwosc jakiegos obejscia tego jesli tak to prosze o info jak to zrobic.


Aha i prosze o wyrozumialosc to moj pierwszy post:D
kane
Zanim zapytasz - POSZUKAJ!
Zanim zapytasz - POSZUKAJ!
 
Posty: 3
Dołączenie: 05 Lis 2007 18:55
Miejscowość: gliwice

Postprzez bicker » 07 Sty 2008 22:38

przeprogramować modół LCM
bicker
 
 
 
Posty: 547
Dołączenie: 01 Mar 2005 02:27
Miejscowość: WLKP
Moje BMW: E60 525d

Postprzez terminator4 » 07 Sty 2008 22:44

witaj kane najlepiej jakbys w obwód dolozył sztuczne obciazenie najlepiej emiterak czyli rezystor mocy ceramiczny , jak niejestes elektronikiem to sie zglos do jakiegos to ci pomoze bedzie wiedziałoco mi biega pozdrawiam. :twisted2:
terminator4
 
 
 
Posty: 34
Dołączenie: 18 Lis 2007 19:50
Miejscowość: boleslawiec

Postprzez Kris... » 07 Sty 2008 22:53

Dokładnie ... najlepiej zmiezyc rezystancje kazdej zarówki i kombinowac z wartoscia rezystora by uzyskac taką sama ledy pobieraja mniej prądu co zwykłe zarówki co za tym idzie komp wykrywa usterke a trzeba przyznac ze to czuła bestja potrafi denerwować człowieka nawet przy dzialajacej sprawnej choc nadpalonej żarówce która delikatnie zmieniła juz swoja wartość :twisted2:
BMW od niedawna....
Awatar użytkownika
Kris...
 
 
 
Posty: 26
Dołączenie: 09 Gru 2007 12:21
Miejscowość: Ciężkowice

Postprzez thenygoos » 07 Sty 2008 22:58

Popieram ideę z rezystorkiem... Tylko musisz mieć na uwadze jego moc, jak kupisz o zbyt małej mocy, to po zapodaniu napięcia przy włączeniu świateł rezystor pójdzie z dymem...
Jedyne
Image
thenygoos
 
 
 
Posty: 2155
Dołączenie: 20 Wrz 2007 10:30
Miejscowość: Lublin

Postprzez marcin21 » 07 Sty 2008 23:28

thenygoos napisał(a):Popieram ideę z rezystorkiem... Tylko musisz mieć na uwadze jego moc, jak kupisz o zbyt małej mocy, to po zapodaniu napięcia przy włączeniu świateł rezystor pójdzie z dymem...


Też tak uważam, ale przy rezystorze o dużej mocy trzeba uwzgłednić też wydzielanie się ciepła ( trzeba zastosować odpowiedni radiator ).
marcin21
 
 
 
Posty: 27
Dołączenie: 07 Sty 2008 19:49
Miejscowość: BMW Club

Postprzez thenygoos » 07 Sty 2008 23:53

Jeśli LEDy to tylko postojowe, czyli 5W, to:

R=U*U/P = 144/5=28,8 Ohm, a moc jak żarówki, czyli 5W...

Są takie na Allegro:

http://www.allegro.pl/item290667722_8_2_47_ohm_5_5_w_20_sztuk_faktura.html

Problem w tym, że najkorzystniejszym rozwiązaniem byłoby przeprogramowanie LCM, o ile to możliwe... LEDy mają za zadanie przede wszystkim oszczędzanie energii (pewno z 10-15 x)... a jak wsadzimy LEDy, a moc i tak wytracimy na opornikach (w postaci ciepła), to skutek identyczny jak dmuchanie w gwizdek, a nie w maszynę :mrgreen:

Ja u siebie w domu zamieniłem wszystkie halogeny na LEDy, światło jest bardzo skupione, oczywiście jest go 2-3 razy mniej, ale żarówka zamiast 20W ciągnie tylko 1,5W... I to jest to!!!
Jedyne
Image
thenygoos
 
 
 
Posty: 2155
Dołączenie: 20 Wrz 2007 10:30
Miejscowość: Lublin

Postprzez osd » 08 Sty 2008 00:28

Jak wsadzil ledy to juz musi miec opornik, dioda led jest sterowana pradowo, jak by nie bylo opornika to by pobraly tak duzo pradu ze by poszly z dymem.

Rozumie ze to wersja przed liftingiem, wsadasz to do starych kloszy czy kupiles zamienniki ?
osd
 
 
 
Posty: 1161
Dołączenie: 02 Gru 2005 16:13
Miejscowość: pl
Moje BMW: e92 325i

Postprzez janek 10021 » 08 Sty 2008 11:19

marcin21 napisał(a):
thenygoos napisał(a):Popieram ideę z rezystorkiem... Tylko musisz mieć na uwadze jego moc, jak kupisz o zbyt małej mocy, to po zapodaniu napięcia przy włączeniu świateł rezystor pójdzie z dymem...


Też tak uważam, ale przy rezystorze o dużej mocy trzeba uwzgłednić też wydzielanie się ciepła ( trzeba zastosować odpowiedni radiator ).


najlepiej zamontować go na dachu.... :duh:
janek 10021
 
 
 
Posty: 190
Dołączenie: 07 Lis 2007 15:50
Miejscowość: katowice

Postprzez thenygoos » 08 Sty 2008 11:33

janek 10021 napisał(a):
marcin21 napisał(a):
thenygoos napisał(a):Popieram ideę z rezystorkiem... Tylko musisz mieć na uwadze jego moc, jak kupisz o zbyt małej mocy, to po zapodaniu napięcia przy włączeniu świateł rezystor pójdzie z dymem...


Też tak uważam, ale przy rezystorze o dużej mocy trzeba uwzgłednić też wydzielanie się ciepła ( trzeba zastosować odpowiedni radiator ).


najlepiej zamontować go na dachu.... :duh:


Janku, czego sie pukasz w głowę :D ??? Widać kolega nie wie, że jeśli rezystor ma moc 5W, to jest przystosowany do takiej mocy i radzi sobie z emitowaniem ciepła we własnym zakresie, a nie z radiatorem na dachu :mrgreen:
Jedyne
Image
thenygoos
 
 
 
Posty: 2155
Dołączenie: 20 Wrz 2007 10:30
Miejscowość: Lublin

Postprzez janek 10021 » 08 Sty 2008 14:26

witam ale jak będzie stykał się z plastykiem to się przytopi a po drugie to jaki sens zakładać ledy z oporem o mocy 5 watt przecież pobór prądu będzie taki sam jak z żarówką 5 watową ,po co komplikować sobie problemy
janek 10021
 
 
 
Posty: 190
Dołączenie: 07 Lis 2007 15:50
Miejscowość: katowice

Postprzez kane » 08 Sty 2008 14:35

Hej Osd kupilem okazyjnie komlecik kloszy za 50zl:D ale po podliczeniu wszystkich wydatkow wyszlo mi okolo 500-600zl w jednym kloszu bedzie 250-300 diod typu flux efekt bardzo mi sie podoba tym bardziej ze przy zgaszonych swiatlach klosze sa seria wiec nie pozornie bardzo:D cos w rodzaju nowego audi a6 avant.



Image
kane
Zanim zapytasz - POSZUKAJ!
Zanim zapytasz - POSZUKAJ!
 
Posty: 3
Dołączenie: 05 Lis 2007 18:55
Miejscowość: gliwice

Postprzez Johann » 08 Sty 2008 14:48

kane... wyglada to kontrowersyjnie , ale na pewno ciekawie! Ale czy policja nie bedzie sie czepiac?
The Ultimate Driving Machine
Johann
 
 
 
Posty: 137
Dołączenie: 11 Lis 2007 00:06
Miejscowość: DC

Postprzez marcin21 » 08 Sty 2008 14:54

kane napisał(a): w jednym kloszu bedzie 250-300 diod typu flux


Więc chyba wszystkie światła będą led-owe. O ile pamiętam to w jednym kloszu są dwie postojówki po 5W, jeden stop 21W i kierunek 21W. Razem 52W, a taką moc na rezystorach trudno roproszyć bez radiatora.
marcin21
 
 
 
Posty: 27
Dołączenie: 07 Sty 2008 19:49
Miejscowość: BMW Club

Postprzez osd » 08 Sty 2008 15:13

kane napisał(a):Hej Osd kupilem okazyjnie komlecik kloszy za 50zl:D ale po podliczeniu wszystkich wydatkow wyszlo mi okolo 500-600zl w jednym kloszu bedzie 250-300 diod typu flux efekt bardzo mi sie podoba tym bardziej ze przy zgaszonych swiatlach klosze sa seria wiec nie pozornie bardzo:D cos w rodzaju nowego audi a6 avant.



Image


Powiem ci ze kolega ktory mial focusa w wersji USA zmienil lampy takze tylenie bo byly cale czerwone i patrol w gliwicach go zatrzymal i poprosil o homologacje na lampy. Kolega odparl po co homologacja, to policjant wytlumaczyl ze jest to wersja z usa ( poznal po wiekszym tylnym zderzaku ) i chce zobaczyc czy nowe maja homologacje, bo podobno jak za nim jechali to ich stop bardzo oslepial.
Takze z policja mozesz miec kredki tymbardziej jak trafisz na jakiegos bystrzaka.


Ty to juz podlaczales ? bez rezystorow czy mi sie wydaje ?
osd
 
 
 
Posty: 1161
Dołączenie: 02 Gru 2005 16:13
Miejscowość: pl
Moje BMW: e92 325i

Następna

Powróć do E39

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: dyzio255, DZJC oraz 23 gości