• Reklama

[E46] Montaż kierownicy multifunkcyjnej (zdjęcia)/ PREMIER

czyli jak samemu naprawić swoje BMW - rady tych którzy już to zrobili.

Moderatorzy: mattiss, Nurek

Re: kierownica multifunkcyjna - montaz /zdjecia/

Postprzez M330d » 03 Sie 2009 17:39

:duh:

Jak ma być kabel skoro tam masz się wpiąć ?
QUATTRO
Diesel ? No thanks....
Awatar użytkownika
M330d
 
 
 
Posty: 1518
Dołączenie: 01 Gru 2007 12:24
Miejscowość: W L K P
Moje BMW: Audi S4 4,2 V8 Avant

Re: kierownica multifunkcyjna - montaz /zdjecia/

Postprzez fornal » 03 Sie 2009 18:24

ale ja mam M47 wiec i inny komputer a premier sadzi ze kabel powinien juz tam być:

czesc
powinien byc juz kabel, mozesz nie miec modulu tempomatu.


boje się podłączać żeby DDE nie spalić, chce opinie od kolego z 320d M47 jak mieli u siebie.
Zgodnie z oryginalna instrukcja BMW kabel chyba tam nie występuje bo w zestawie od nich nie ma takiej złączki do rozdzielenia sygnału dla tego pina. wiec sam już nie wiem...
Awatar użytkownika
fornal
 
 
 
Posty: 904
Dołączenie: 01 Wrz 2008 14:35
Miejscowość: Eindhoven
Moje BMW: Mazda 6 GH 2010 2.0 PB
Bylo: E46 320d 136KM 1999rok (rej. PL)

Re: kierownica multifunkcyjna - montaz /zdjecia/

Postprzez marmic » 03 Sie 2009 20:35

Ale wydaje mi sie ze oryginalna wiazka doposazenia tempomatu posiada pin do wlozenia w kostke. A zatem powinno sie przewod w takim wypadku dolozyc.
Mariusz
Awatar użytkownika
marmic
 
 
 
Posty: 452
Dołączenie: 11 Mar 2003 09:14
Miejscowość: Wrocław
Moje BMW: E46 318i / E39 520i

Re: kierownica multifunkcyjna - montaz /zdjecia/

Postprzez rychuka » 03 Sie 2009 20:54

Widzę, że rozpętałem troszkę burzę z tym moim postem :). Widzę, że sporo osób ma poza mną wątpliwości gdzie wpiąć ten dodatkowy kabelek w DDE. Może ktoś kto posiada BMW 320d M47 (136 kM) mógłby strzelić fotkę wtyczką tak by jednoznacznie rozwiać nasze wątpliwości ;) ...
rychu
rychuka
 
 
 
Posty: 96
Dołączenie: 01 Kwi 2008 18:46
Miejscowość: krakow
Moje BMW: e46 320d 2001r

Re: kierownica multifunkcyjna - montaz /zdjecia/

Postprzez fornal » 03 Sie 2009 22:14

Załączam zdjęcie oryginalnego kabla BMW, przy komputerze (A6) ma byc włożony pin z kablem z nie dołączony kabel wiec jak to jest?? Ktos zakładał w M47
??
Image
Awatar użytkownika
fornal
 
 
 
Posty: 904
Dołączenie: 01 Wrz 2008 14:35
Miejscowość: Eindhoven
Moje BMW: Mazda 6 GH 2010 2.0 PB
Bylo: E46 320d 136KM 1999rok (rej. PL)

Re: kierownica multifunkcyjna - montaz /zdjecia/

Postprzez premier » 08 Sie 2009 09:25

moze my sie zle zrozumielismy, ja chyba myslalem o calkiem innym temacie :duh: , kostka przy kompie MOZE i powinna byc pusta , w nia trzeba wpiac dodatkowy kabel.... dobrze sprawdz ktory to pin i wpinaj...
Awatar użytkownika
premier
 
 
 
Posty: 722
Dołączenie: 26 Lip 2004 09:09
Miejscowość: pomorze
Moje BMW: m3 e46 & e46 320d

Re: kierownica multifunkcyjna - montaz /zdjecia/

Postprzez M330d » 09 Sie 2009 17:43

QUATTRO
Diesel ? No thanks....
Awatar użytkownika
M330d
 
 
 
Posty: 1518
Dołączenie: 01 Gru 2007 12:24
Miejscowość: W L K P
Moje BMW: Audi S4 4,2 V8 Avant

Re: kierownica multifunkcyjna - montaz /zdjecia/

Postprzez krynek_2004 » 10 Sie 2009 12:33

Temat bardzo dobry.Też się przymierzam do zalożenia multi.Wczoraj sprawdziłem i u mnie we wtyczce pin37(M47N) jest już zajęty.Rozumiem że ten kabel już tam musi być i rozumiem że muszę do niego podłączyć kabelek od zielonej kostki.Pytam by się upewnić, bo niektórzy piszą że mają tam kabel inni że nie mają.Zanim zacznę gmerać proszę poprawcie mnie jesli się mylę:
dwa kabelki do włącznika swiateł i jeden do wtyczki przy kompie-Mimo że już tam jest zajęte miejsce dopinam się do tego kabla -TAK??
Awatar użytkownika
krynek_2004
 
 
 
Posty: 44
Dołączenie: 04 Gru 2007 07:37
Miejscowość: Kraków
Moje BMW: E87 2.0d

Re: kierownica multifunkcyjna - montaz /zdjecia/

Postprzez krynek_2004 » 10 Sie 2009 22:01

No i podpiąłem dziś multi pod włącznik świateł i działa sterowanie radiem.Czekam jednak z podpięciem tempomatu,bo jak pisałem wcześniej u mnie przy pinie 37 już jest jakiś kabel i nie wiem czy mam się pod niego podpiąć czy mam go wypiąć i wpiąć ten od kostki zielonej... :oops:

[BAD] ze mnie straszna :mad2: Źle policzyłem piny i mam wolne miejsce...jutro podpinam.A tak przy okazji:ma moze ktoś okrągłą poduszkę do sprzedania?
Ostatnio edytowany przez krynek_2004, 16 Sie 2009 20:13, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
krynek_2004
 
 
 
Posty: 44
Dołączenie: 04 Gru 2007 07:37
Miejscowość: Kraków
Moje BMW: E87 2.0d

Re: kierownica multifunkcyjna - montaz /zdjecia/

Postprzez fornal » 12 Sie 2009 06:03

premier napisał(a):moze my sie zle zrozumielismy, ja chyba myslalem o calkiem innym temacie :duh: , kostka przy kompie MOZE i powinna byc pusta , w nia trzeba wpiac dodatkowy kabel.... dobrze sprawdz ktory to pin i wpinaj...


No i wpiolem, no i dziala !!!!!!!!!!!! Premier wielkie podziekowania.
Jak by ktos mial jakies problemy to moze pisac ale wiem jak to robilem tylko z 40pinowym kompem.
Awatar użytkownika
fornal
 
 
 
Posty: 904
Dołączenie: 01 Wrz 2008 14:35
Miejscowość: Eindhoven
Moje BMW: Mazda 6 GH 2010 2.0 PB
Bylo: E46 320d 136KM 1999rok (rej. PL)

Re: kierownica multifunkcyjna - montaz /zdjecia/

Postprzez krynek_2004 » 17 Sie 2009 21:15

No i po montażu.Czas pracy doslownie 30 minut.Ja użylem akuratnie pinów z instalacji od...Opla Corsy :mrgreen: taką miałem i piny idealnie pasowały do zielonej wtyczki.Do kompa już musiałem nieco go zmodyfikować.Wszystko działa jak należy.Tak więc jesli ktoś potrzebuje pomocy to również oferuję pomoc w montażu.Pozdrawiam :lol:
Awatar użytkownika
krynek_2004
 
 
 
Posty: 44
Dołączenie: 04 Gru 2007 07:37
Miejscowość: Kraków
Moje BMW: E87 2.0d

Re: kierownica multifunkcyjna - montaz /zdjecia/

Postprzez herring » 06 Wrz 2009 22:28

Witam!

Mam problem z podłączeniem przycisków od tempomatu i od sterowania radiem.
Kupiłem zaślepkę do poduszki i przyciski od E38. Rozebrałem swoją poduszkę i przełożyłem zaślepkę i założyłem przyciski. Poduszka nie działa i nie wyświetla błędu.

Image

Image

Elekt wyszedł całkiem niezły

Image

Tylko niestety po podłączeniu wszystkiego według schematu radio przestaje działać. Wyświetla się napis -DISABLED-. Czy muszę podłączyć też komputer żeby działało wszystko.
Tempomatu jeszcze nie próbowałem podłączać. Jutro po pracy będę próbować.

Image

Czy w tym gnieździe zaznaczonym kółkiem piny idą od lewej 1,2,3,4 ??

No i główne pytanie czy to może działać czy szukać przycisków od e46??


Pozdrawiam :?
herring
Zanim zapytasz - POSZUKAJ!
Zanim zapytasz - POSZUKAJ!
 
Posty: 8
Dołączenie: 28 Wrz 2008 21:39
Miejscowość: Białystok
Moje BMW: E46 320d 2002 touring

Re: kierownica multifunkcyjna - montaz /zdjecia/

Postprzez herring » 06 Wrz 2009 22:31

Sprostowanie - Poduszka działa i wszystko jest ok, oprócz przycisków.
herring
Zanim zapytasz - POSZUKAJ!
Zanim zapytasz - POSZUKAJ!
 
Posty: 8
Dołączenie: 28 Wrz 2008 21:39
Miejscowość: Białystok
Moje BMW: E46 320d 2002 touring

Re: kierownica multifunkcyjna - montaz /zdjecia/

Postprzez premier » 18 Wrz 2009 17:05

kostki sa dobrze opisane i ponumerowane, sprawdziles czy dobrze podlaczyles.
ostatnio podlaczylem w 2szt e46 w 320d 98r i moim 330ci wszystko dziala, czas podlaczenia 1 godz /1 samochod oczywiscie/
taka sugestia, nie trzeba sciagac oslony nad nogami, wystarczy odkrecic wlacznik swiatel i schowek pod wlacznikiem, oslona pod kolumna schodzi bez problemu /najlepiej regulacje zwolnic i przestawic ja gora-dol jak wam bedzie wygodnie/

po podlaczeniu przewodow do samego wlacznika swiatel dziala sterowanie radiem, po podlaczeniu ostatniego kabla pod kompa zaczyna dzialac trempomat

co do pinow, nie bralem karty dzwiekowej, najlepiej kupic przewd w serwisie taki jak w multifunkcji ktorym laczymy sie ze zwijaczem, koszt maly a piny oryginalne... najlepiej poszukac... jak patrzalem koszt kolo 15zl
jakby ktos potrzebowal :)
http://bmwfans.info/parts/catalog/E46/C ... tacts_elo/
Awatar użytkownika
premier
 
 
 
Posty: 722
Dołączenie: 26 Lip 2004 09:09
Miejscowość: pomorze
Moje BMW: m3 e46 & e46 320d

Re: kierownica multifunkcyjna - montaz /zdjecia/

Postprzez TC » 25 Wrz 2009 18:38

też już podłączyłem wszystko ok podświetlenie działa , tempomat też tylko mam nieoryginalne radio i wiem że potrzebuje jakiegoś adaptera jeśli ktoś wie gdzie to dostać to proszę o link!
SPECIAL REMAPPING SERVICE - CHIPTUNING - DIAGNOSTYKA - KODOWANIE - PROMOCJA DLA FORUMOWICZÓW

HAMOWNIA STACJONARNA I PRZENOŚNA

REGENERACJA POMP VP44

DPF OFF - WSZYSTKIE MARKI , MOŻLIWOŚĆ WYSŁANIA STEROWNIKA

REMAPPING LEICESTER

Chiptuning Łódź
Awatar użytkownika
TC
 
 
 
Posty: 6217
Dołączenie: 05 Paź 2006 15:51
Miejscowość: Leicester UK
Moje BMW: było e32 750 , jest e46 320d + GTB1752
Kawasaki ZX10R 2004r.

PoprzedniaNastępna

Powróć do Zrób to sam - gotowe recepty

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości