• Reklama

czujnik polozenia przepustnicy

M40 (316i, 318i), M41 (318tds), M42 (318i, 318is, 318ti), M43 (316g, 316i, 318i), M43TU (316i), M44 (318i, 318is, 318ti), M50 (320i, 325i, 325is), M51 (325td, 325tds), M52 (320i, 323i, 323ti, 328i), S50 (M coupe, M roadster, M3), S50US (M3), S52 (M coupe, M roadster, M3), S54 (M coupe, M roadster)

Moderatorzy: Panfil - BMW Klub Polska, mattiss, Nurek, CICHY525

czujnik polozenia przepustnicy

Postprzez witek540 » 10 Lis 2006 22:35

Witam!
zrobilem test programem Car Scanner i wyskoczyl mi blad nr 73- czujnik polozenia przepustnicy, skasowalem, pojezdzilem tydzien i wyskoczyl znowu. Mam u siebie ASC i czy tu jest tylko 1 czujnik ? bedzie to numer 2 na rysunku i numer czesci 13631730691?

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=13&fg=15



samochod to 325 z 07.1993
witek540
 
 
 
Posty: 101
Dołączenie: 11 Mar 2004 00:04
Miejscowość: Toruń-Włocławek

Postprzez reserved » 11 Lis 2006 00:13

tak, to jest ten czujnik..w zasadzie bardziej mozna go nazwac potencjometrem.. sprobuj go rozebrac i wyczyscic. powinno pomoc.
reserved
 
 
 
Posty: 249
Dołączenie: 15 Lut 2006 00:15
Miejscowość: Stckhlm chwilo

Re: czujnik polozenia przepustnicy

Postprzez Michael » 11 Lis 2006 03:06

witek540 napisał(a):Witam!
zrobilem test programem Car Scanner i wyskoczyl mi blad nr 73- czujnik polozenia przepustnicy, skasowalem, pojezdzilem tydzien i wyskoczyl znowu. Mam u siebie ASC i czy tu jest tylko 1 czujnik ? bedzie to numer 2 na rysunku i numer czesci 13631730691?


Mam chyba też problem z tym czujnikiem :(
Czy Tobie też auto pali trochę więcej niż powinno?
Czy nie masz odcięcia przy hamowaniu? Ekonomizer nigdy nie pokazuje zero podczas jazdy gdy puscisz gaz?


Pozdrawiam
Michael
 
 
 
Posty: 1590
Dołączenie: 28 Lip 2004 20:07
Miejscowość: Kraków / Jaworzno
Moje BMW: nie powiem

Postprzez witek540 » 11 Lis 2006 07:55

jak byl blad to przy hamowaniu silnikiem szarpie lekko, czasami bardzo wolno spadaja obroty, zwlaszcza w okolicach 4-5 tys, ale po skasowaniu bledu to nie wystepuje. Zobacze co bedzie po wymianie, 280 zł kosztuje
witek540
 
 
 
Posty: 101
Dołączenie: 11 Mar 2004 00:04
Miejscowość: Toruń-Włocławek

Postprzez Kempesso » 11 Lis 2006 11:05

Witajcie.
Zanim wydasz 280 zeta upewnij się że to on szwankuje a nie jakiś kabelek czy inna pierdoła.
- wyłącz zapłon
- odłącz wtykę od kompa
- podłącz omomierz między piny 44 a 73 we wtyczce
- wartość dla zamkniętej to 1190 ohm
- dla całkowicie otwartej 4050 ohm
Jeśli jest inaczej postaraj się złapać oba parametry śrubami regulacyjnymi i sprawdź czy w całym zakresie obrotu przepustnicy nie występuje przerwa. System którym sprawdzałeś mógł wykryć złe ustawienie przepustnicy a nie koniecznie defekt samego czujnika. Bardzo rzadko się psują
Kempesso
 
 
 
Posty: 458
Dołączenie: 19 Mar 2005 21:27
Miejscowość: ze wsi


Powróć do E36

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 13 gości