• Reklama

nie działają zegary

M10 (316, 316i, 318i), M20 (320i, 323i, 325e, 325i, 325ix), M21 (324d, 324td), M40 (316i, 318i), M42 (318i, 318is), S14 (320is, M3)

Moderatorzy: Panfil - BMW Klub Polska, mattiss, Nurek

nie działają zegary

Postprzez Witek bmwica 89 » 04 Sty 2006 21:26

Witam w mojej beci nie działa obrotomierz ekonomizer i wskażnik temp. paliwo i szybkość działa co może być przyczyną czujniki? a może jakiś układ sterujący nieraz na wyłączonym silniku obrotomierz sam idzie w góre i ekonomizer też. A i inspekcja świeci się nawet po wyjęciu kluczyka co jest grane inspekcja była robiona powiedzieli mi że z tymi zegarami jest coś nie w porzo.Czekam na rady!!!!!!!!POZDRO!!!!!!!!!!! :D :)
Witek bmwica 89
 
 
 
Posty: 29
Dołączenie: 04 Sty 2006 20:13
Miejscowość: kłodawa

Postprzez tygrys » 04 Sty 2006 21:40

moze akumulatorki ci padly w zegarach wymien i bedziesz wiedzial pozdro
Imagenigdy wiecej m40:D
tygrys
 
 
 
Posty: 276
Dołączenie: 30 Paź 2004 18:04
Miejscowość: naleczow
Moje BMW: nie powiem

Postprzez leo johnson » 04 Sty 2006 21:40

jezeli chodzi o te nie dzialajace zegary to styki wtyczek podlaczanych do deski maja tendencje do nie kontaktowania. U mnie pomoglo odlaczenie i powtorne podlaczenie wtyczek i niedzialajacy wskaznik temperatury - ozyl :):):)
leo johnson
Zanim zapytasz - POSZUKAJ!
Zanim zapytasz - POSZUKAJ!
 
Posty: 18
Dołączenie: 02 Sty 2006 21:24
Miejscowość: Olsztyn

Postprzez Centrino » 05 Sty 2006 01:25

Mozna jeszcze rozebrac zegary i posprawdzac luty
Centrino
 
 
 
Posty: 2529
Dołączenie: 28 Sie 2005 11:57
Miejscowość: DLU

Postprzez MMac » 05 Sty 2006 14:13

Wyciągnij zegary, porozkręcaj i sprawdź napięcie na akumulatorkach (są wlutowane w płytkę). Miałem kilka dni temu dokładnie to samo. Jeden nie miał wogóle napięcia. Możesz je kupić w sklepach branży foto-video lub na

www.conrad.pl
MMac
 
 
 
Posty: 45
Dołączenie: 23 Lis 2005 23:00
Miejscowość: Prudnik

Postprzez Art » 05 Sty 2006 19:25

na dole w rogu po lewej stronie masz kilka takich duzych kostek nimi tez poruszaj odepnij przeczyść np wd-40 i podloncz moze to to
mam BMW :)
Art
 
 
 
Posty: 44
Dołączenie: 15 Sty 2005 19:59
Miejscowość: rzeszów
Moje BMW: BMW e30 m10b18 1986r

Postprzez Witek bmwica 89 » 05 Sty 2006 20:11

A gdzie dokładnie są te kostki? I co dokłdnie trzeba rozebrać żeby wyjąć zegary.A i co ma wspólnego podświetlacz i jego regulacja z obrotomierzem bo czasem jak regulowałem pokrętłem jasność to obrotowierz na wyłączonym silniku podskakiwał :evil:
Ostatnio edytowany przez Witek bmwica 89, 05 Sty 2006 20:20, edytowano w sumie 1 raz
Witek bmwica 89
 
 
 
Posty: 29
Dołączenie: 04 Sty 2006 20:13
Miejscowość: kłodawa

Postprzez Art » 05 Sty 2006 20:15

hym tam gdzie jest to takie nadkole na czymanie nogi ciut dalej i wyzej (dywanik sie tam konczy) musisz zdjac ta oslone nad nogami tak jak mowie doslownie w rogu do jednej jest radio podpiete jesli masz orginalna instalacje poszukaj napewno zauwarzysz sa o ile pamietam 2 takie kosteczki
mam BMW :)
Art
 
 
 
Posty: 44
Dołączenie: 15 Sty 2005 19:59
Miejscowość: rzeszów
Moje BMW: BMW e30 m10b18 1986r

Postprzez Witek bmwica 89 » 05 Sty 2006 20:26

A co do tych akumulatorków to jakie mają napięcie pojemność i jaka może być ich cena.A jak wytłumaczyć to że prędkościomierz i wskażnik paliwa działaja POZDRAWIAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Witek bmwica 89
 
 
 
Posty: 29
Dołączenie: 04 Sty 2006 20:13
Miejscowość: kłodawa

Postprzez Art » 05 Sty 2006 20:31

z tego co mi wiadomo ale moge sie mylic te akumulatorki sa ponoc od inspekcji czy jakos tak ze jak one sa wyladowane to sie inspekcja swieci i nie mozna jej skasowac tak gdzies na forum kiedys wyczytalem ale moge sie mylic wkoncu jestem tylko człowiekiem :) posiadajacym bmw :)
mam BMW :)
Art
 
 
 
Posty: 44
Dołączenie: 15 Sty 2005 19:59
Miejscowość: rzeszów
Moje BMW: BMW e30 m10b18 1986r

Postprzez Centrino » 05 Sty 2006 20:59

Zgodze sie z Art`em. Aku nic nie maja do dzialania obrotomierza
Centrino
 
 
 
Posty: 2529
Dołączenie: 28 Sie 2005 11:57
Miejscowość: DLU

Postprzez MMac » 06 Sty 2006 08:29

Kolega pisze, że inspekcja świeci się nawet po wyciągnięciu kluczyka. Dlatego twierdzę, że może to mieć coś wspólnego z akumulatorkami. Jak już pisałem miałem identyczną sytuację.
Akumulatorek wygląda jak bateria "paluszek". Ceny od 10 PLN. Napięcie 1,2 V, pojemność ...? Ja miałem 1000 mAh, ale wydaje mi się, że nie ma to większego znaczenia.
MMac
 
 
 
Posty: 45
Dołączenie: 23 Lis 2005 23:00
Miejscowość: Prudnik

Postprzez sarna1 » 06 Sty 2006 13:45

Centrino napisał(a):Zgodze sie z Art`em. Aku nic nie maja do dzialania obrotomierza


No niestety ale maja - u mnie wlasnie rozladowane akumlatory byly przyczyna braku wskazan obrotomierza, ekonomizera i skakania wskaznika temp. Widocznie jak sie bateryjki rozladuja to powoduja jakies zawirowania w pradzie :D
Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem
Teraz pora na AMG :D
sarna1
 
 
 
Posty: 1910
Dołączenie: 02 Maj 2003 23:12
Miejscowość: Słupsk
Moje BMW: od 1999 tylko BMW :) teraz ///M

Postprzez Witek bmwica 89 » 06 Sty 2006 16:16

Dzisiaj rozebrałem zegary i zdziwiłem się bo w zegarach są 3 gniazda żółte niebieskie i białe a żółte nie było podłonczone i nigdzie tam nie ma w samochodzie tego złącza czy tak powinno być :mad2:
Witek bmwica 89
 
 
 
Posty: 29
Dołączenie: 04 Sty 2006 20:13
Miejscowość: kłodawa

Postprzez sarna1 » 06 Sty 2006 23:54

no nie ma bo nie masz OBC
Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem
Teraz pora na AMG :D
sarna1
 
 
 
Posty: 1910
Dołączenie: 02 Maj 2003 23:12
Miejscowość: Słupsk
Moje BMW: od 1999 tylko BMW :) teraz ///M

Następna

Powróć do E30

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość