• Reklama

kasowanie serwisu klocków dis i update progman

M47T2 (318d, 320d), M57T2 (325d, 330d, 330xd), N45 (316i, 320si), N46 (318i, 320i), N51 (328i, 328xi), N52 (323i, 325i, 325xi, 328i, 328xi, 330i, 330xi), N54 (335i), S65 (M3)

Moderatorzy: Panfil - BMW Klub Polska, trzastek, mattiss, Nurek, Rufio, Wlodi

kasowanie serwisu klocków dis i update progman

Postprzez bestb » 27 Wrz 2011 17:34

Witam

mam problem podczas kasowania inspekcji olejowe przypadkiem skasowalem rowniez klocki i teraz swieci mi sie kontrolka...

Posiadam glowice ops (pomaranczowa) i niestety nie moge w disie wykasowac bledow, czy ktos wie jak to wykasowac?

Kolejne pytanie to update softu w progmanie, po polaczeniu sie do samochodu progman chce aktualizowac soft w samochodzie.... czy to jest bezpieczne czy ktos to robil?
bestb
 
 
 
Posty: 143
Dołączenie: 17 Maj 2010 13:43
Miejscowość: UK Midlands-Poznan
Moje BMW: F10 2011

Re: kasowanie serwisu klocków dis i update progman

Postprzez kris1973 » 27 Wrz 2011 18:20

Wymiana czujników w klockach powinna pomóc żeby skasować inspekcję z BC disem tego raczej nie ruszysz. Zawsze jest niebezpieczeństwo, że uwalisz jakiś sterownik podczas aktualizacji. Nawet polskie ASO nie bierze odpowiedzialności jeżeli nie masz auta na gwarancji. Przy aktualizacji podepnij prostownik pod auto !!!
Krzysztof
Wysłane z 
Sprzedam BMW E90 318i LCI 10.2008r, niski przebieg. W razie czego info na Pw.
Awatar użytkownika
kris1973
 
 
 
Posty: 2091
Dołączenie: 09 Paź 2007 15:15
Miejscowość: Radziejów
Moje BMW: Była Vectra B i500,
było E46 320i M52TU
było e90 320i N46
jest e90 318i LCI

Re: kasowanie serwisu klocków dis i update progman

Postprzez bestb » 28 Wrz 2011 13:11

no tak ale czujniki mam dobre wiec po co wymieniac...
bestb
 
 
 
Posty: 143
Dołączenie: 17 Maj 2010 13:43
Miejscowość: UK Midlands-Poznan
Moje BMW: F10 2011

Re: kasowanie serwisu klocków dis i update progman

Postprzez artuj » 28 Wrz 2011 13:40

Wymień czujniki na nowe i zobaczysz, że inspekcję będzie się już dało skasować. Dlaczego? Tego nie wiem, przerabiałem już ten temat.
Awatar użytkownika
artuj
 
 
 
Posty: 1447
Dołączenie: 20 Cze 2010 13:02
Miejscowość: Kraków
Moje BMW: 320D E91

Re: kasowanie serwisu klocków dis i update progman

Postprzez bestb » 28 Wrz 2011 14:49

ok zobacze

Co do progmana to doczytalem na innym forum ze mozna to zrobic... tylko jak ktos tutaj wspomnial z polaczonym prostownikiem napiecie nie moze spasc ponizej 12v
bestb
 
 
 
Posty: 143
Dołączenie: 17 Maj 2010 13:43
Miejscowość: UK Midlands-Poznan
Moje BMW: F10 2011

Re: kasowanie serwisu klocków dis i update progman

Postprzez PePeline » 28 Wrz 2011 14:49

artuj napisał(a):Wymień czujniki na nowe i zobaczysz, że inspekcję będzie się już dało skasować. Dlaczego? Tego nie wiem, przerabiałem już ten temat.



bo czujniki są jakby to określić, jednorazowe :lol:

jak już raz się aktywuja to tylko wymiana pozwala pozbyć się sygnału
PePeline
 
 
 
Posty: 316
Dołączenie: 05 Lut 2009 21:40
Moje BMW: E90 2006

Re: kasowanie serwisu klocków dis i update progman

Postprzez bestb » 06 Paź 2011 13:10

wiec wymienilem czujnik... po skasowaniu "service" wskoczylo 23000 km ale lampka od recznego nadal sie pali, dodatkowo mam ikonke "auto na podnosniku"....
jakies sugestie?
bestb
 
 
 
Posty: 143
Dołączenie: 17 Maj 2010 13:43
Miejscowość: UK Midlands-Poznan
Moje BMW: F10 2011

Re: kasowanie serwisu klocków dis i update progman

Postprzez benek19 » 12 Paź 2011 19:03

Witam ja tez mam podobny problem a mianowicie w tamtym tygodniu wymienilem czyjnik klockow tyl w moim e90 tylkozenie skasowalem serwisu klockow dzisiaj chcialem skasowac przez bc i wyskoczyl komunikat czerwony reczny i auto na podnosniku serwis klockow pokazal ,,---------'' czy musze znowu kupic czujnik czy cos zle zrobilem prosze o pomoc
Awatar użytkownika
benek19
Zanim zapytasz - POSZUKAJ!
Zanim zapytasz - POSZUKAJ!
 
Posty: 18
Dołączenie: 29 Kwi 2011 22:51
Miejscowość: Jaworzno
Moje BMW: wczesniej Bmw e36 316i coupe Bmw e46 320d
obecnie Bmw 320d e90 2005r

Re: kasowanie serwisu klocków dis i update progman

Postprzez dziqsek » 12 Paź 2011 19:35

Odnośnie kodowania to widziałem kiedys jak gostek to robił normalnie bez prostownika, auto stało w garażu i trwało to chyba 3-4h, nie było problemów ponoć juz tak kilkanaście aut robił i za każdym razem powodzenie..
DOLNY ŚLĄSK

OFICJALNY PARTNER BMW AG
Zdalna pomoc przez Teamviewer
Diagnostyka,kodowanie, aktualizacja, doposażanie.
Oryginalne nowe części taniej niż ASO !!!
Aktualne softy i aktualizacje do BMW E60,E90,E70 itp
ICOM A2 +ISTA online

Tel. 790-465-462 gg: 6357677
Awatar użytkownika
dziqsek
BMW Klub Polska
BMW Klub Polska
 
Posty: 5459
Dołączenie: 25 Lis 2007 11:33
Miejscowość: Jelenia Góra/Chemnitz
Moje BMW: ex: e36 318is, E46 328i, E91 320d , E61 LCI 530xd. Szukam E61 LCI znowu

Re: kasowanie serwisu klocków dis i update progman

Postprzez syjam23 » 12 Paź 2011 19:46

Przy wymianie klockow jesli czujnik jest dobry wystarczy go rozpiac i spiac i po sprawie mozna normalnie kasowac inspekcje
syjam23
 
 
 
Posty: 433
Dołączenie: 30 Cze 2005 18:47
Miejscowość: Holland
Moje BMW: E91 320D

Re: kasowanie serwisu klocków dis i update progman

Postprzez benek19 » 13 Paź 2011 19:44

no wlasnie dzisiaj rozlaczylem czujnik klockow i zlączylem ponownie i nic jutro jade po nowy czujik klockow .Czy jest mozliwe ze po kasowaniu przegladuklockow bc czujnik chociaz dobry pada??
Awatar użytkownika
benek19
Zanim zapytasz - POSZUKAJ!
Zanim zapytasz - POSZUKAJ!
 
Posty: 18
Dołączenie: 29 Kwi 2011 22:51
Miejscowość: Jaworzno
Moje BMW: wczesniej Bmw e36 316i coupe Bmw e46 320d
obecnie Bmw 320d e90 2005r

Re: kasowanie serwisu klocków dis i update progman

Postprzez friday69 » 26 Paź 2011 21:39

Witam, mam identyczny problem. Kilka dni temu założyłem nowe klocki, nie wymieniałem czujnika ani nie kasowałem klocków. Przed chwilą skasowałem inspekcję klocków na tył, a co najlepsze przód też się wykasował... i lipa... Tak jak poprzednikom świeci mi się ręczny, ikona auta na podnośniku oraz przy załączaniu zapłonu informacja "service", iDrive wyskoczył komunikat o błedzie i inf. aby zgłosić się do najbliższego serwisu BMW.
Panowie, czy to konieczność wymieniania czujników, czy wystarczy odpiąć i ponownie załączyć?
friday69
 
 
 
Posty: 139
Dołączenie: 26 Sie 2011 21:04
Miejscowość: Jaworzno/Katowice
Moje BMW: E91 318D N47 preLCI

Re: kasowanie serwisu klocków dis i update progman

Postprzez Peszko » 27 Paź 2011 12:18

Mnie kasowanie dopiero czeka - bo zmieniam klocki i czujnik tył (aktualnie ikona auta na podnośniku i kontrolka ręcznego) może kasowanie przez BC sprawdza się wtedy gdy są wymienione czujniki z przodu i z tyłu? a jak tylko jeden to potem i tak się świeca kontrolki?
Awatar użytkownika
Peszko
 
 
 
Posty: 152
Dołączenie: 31 Maj 2010 20:40
Miejscowość: Śląskie
Moje BMW: E90 318d '07 160ps 360Nm - Było

Re: kasowanie serwisu klocków dis i update progman

Postprzez azajec » 27 Paź 2011 18:11

Peszko napisał(a):Mnie kasowanie dopiero czeka - bo zmieniam klocki i czujnik tył (aktualnie ikona auta na podnośniku i kontrolka ręcznego) może kasowanie przez BC sprawdza się wtedy gdy są wymienione czujniki z przodu i z tyłu? a jak tylko jeden to potem i tak się świeca kontrolki?

Dziala osobno, jak wymienilem czujnik i klocki z tyłu wykasowanie przeszło bezproblemowo.
Awatar użytkownika
azajec
 
 
 
Posty: 455
Dołączenie: 02 Sie 2009 17:03
Miejscowość: Przemysl
Moje BMW: E90 320d 2005

Re: kasowanie serwisu klocków dis i update progman

Postprzez Peszko » 31 Paź 2011 18:34

Klocki wymienione, po zapaleniu auta kontrolka ręczego juz sie nie świeciła. Po skasowaniu klocków wskoczył nowy kilometrarz 34 tyś. więc wszystko w porządku.

ps. po co do klocków w zestawie są 2 szt śrub M8 , blaszki , klocki rozumiem ale te śrubki?
Awatar użytkownika
Peszko
 
 
 
Posty: 152
Dołączenie: 31 Maj 2010 20:40
Miejscowość: Śląskie
Moje BMW: E90 318d '07 160ps 360Nm - Było

Następna

Powróć do E90, E91, E92, E93

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: fatgrandma, kociol_m, selemontis, turbojajko oraz 14 gości