E60 czujnik cisnienia w oponach

M47N2 (520d), M54 (520i, 525i, 530i), M57N (525d, 530d, 535d), M57N2 (525d, 530d, 530xd, 535d), N52 (523i, 523Li, 525i, 525Li, 525xi, 530i, 530Li, 530xi), N52N (523i, 525i, 528i, 528xi, 530i, 530xi), N53 (523i, 525i, 525xi, 530i, 530xi), N54 (535i, 535xi), N62 (545i), N62N (540i, 550i), S85 (M5)

Moderatorzy: trzastek, voshon, Kruk, dani3011

E60 czujnik cisnienia w oponach

Postprzez raff_pl » 18 Lut 2011 01:37

Auto stalo 4 dni w temperaturze +23 stopnie, mialo zrobiony przeglad, podejrzewam ze bylo sprawdzane/wyrownane cisnienie w oponach. Zostawilem je wczoraj na mrozie na 8h i po odpaleniu mialem alert o cisnieniu we *wszystkich* kolach (4 x zolte). Szybka pilka - feuvert, azot, cisnienie z tabliczki znamionowej przod 2.0 tyl 2.5 (troche sie zdziwilem) i potwierdzenie stanu cisnienia z idrive. Cisza spokoj az do dzis, kiedy to znowu komunikat sie powtorzyl - zakladam ze przy azocie raczej nie powinno dochodzic do takich roznic w objetosci, bo nie ma takiej rozszerzalnosci cieplnej jak zwykle powietrze. Co moze byc przyczyna? Znowu zatwierdzilem stan cisnienia i znowu jest OK, pytanie na jak dlugo :S
Image
Awatar użytkownika
raff_pl
 
 
 
Posty: 30
Dołączenie: 25 Sty 2011 00:46
Moje BMW: piecsetdwadziesciade eszescdziesiat snołflejk edyszyn

Re: E60 czujnik cisnienia w oponach

Postprzez ultimate_driving » 20 Lut 2011 15:59

Kiedys tez mialem kumunikat dzien w dzien ze cos jest nie tak w jednym kole,resetowalem ale wracal ponownie.Okazalo sie ze w oponie nie bylo zadnej dziury faktycznie ale powietrze uciekalo bokiem przy rancie felgi od srodka,ale to moja winna bo przez rok nie sprawdzalem powietrza w aucie i wyniku jazdy felga z opona sie przetarla bo bylo za malo powietrza itd....pacient z wulkanizacji posmarowal jakims bialym preparatem rant felgi i do dzisiaj jest git malina.Powiedzial mi ze jak jest tez minusowa temperatura to dobrze jest sprawdzac stan powietrza raz na miesiac dla pewnosci ze jest okey,szczegolnie w runflatach.Ja trzymam cisnienie w kolach 3.2 PSI :!:
The ultimate driving machine.....B.M.W///M SPORT
Awatar użytkownika
ultimate_driving
 
 
 
Posty: 246
Dołączenie: 03 Mar 2010 19:48
Moje BMW: E60 B.M.W 525D///M SPORT

Re: E60 czujnik cisnienia w oponach

Postprzez raff_pl » 20 Lut 2011 19:42

Ja po raz drugi przeszedlem przez procedure zatwierdzania cisnienia i jest ok. A cisnienie dalem zgodnie z tabliczka, chociaz dziwnie mi tak jakos majac 2.0, wiec przed wyjazdem z wiekszym obciazeniem dobije...
Image
Awatar użytkownika
raff_pl
 
 
 
Posty: 30
Dołączenie: 25 Sty 2011 00:46
Moje BMW: piecsetdwadziesciade eszescdziesiat snołflejk edyszyn

Re: E60 czujnik cisnienia w oponach

Postprzez Pazdzioch-3 » 24 Lut 2011 12:07

Co Wy z tym azotem? A jaki jest skład atmosfery(zwykłego powietrza)? "Fachofcy" od ogumienia robią nas w jajo.
Pozdr.
Pazdzioch-3
 
 
 
Posty: 144
Dołączenie: 20 Lip 2009 20:12
Miejscowość: Warszawa
Moje BMW: BMW E60 520i, pazdziernik 2004(gaz LPG od 2009)

Re: E60 czujnik cisnienia w oponach

Postprzez raff_pl » 25 Lut 2011 09:59

W atmosferze oprocz azotu jest jeszcze troche innych gazow, ktore duzo bardziej niz azot reaguja na zmiany temperatury. Fakt ze jest tego raptem 20% ale odnosze wrazenie ze jednak opony mniej reaguja na zmiany temperatur jak napompujesz je samym azotem. Zreszta roznicy w cenie praktycznie nie ma, bo doplata rzedu 10 zeta za 4 kola przy ewentualnej wymianie to w tej chwili mniej niz paczka papierosow...
Image
Awatar użytkownika
raff_pl
 
 
 
Posty: 30
Dołączenie: 25 Sty 2011 00:46
Moje BMW: piecsetdwadziesciade eszescdziesiat snołflejk edyszyn

Re: E60 czujnik cisnienia w oponach

Postprzez Kosiniak » 28 Kwi 2013 09:41

nie moge sie nigdzie doszukac, wczoraj tez zapalil mi sie ten komunikat, choc wczesniej bylo ok. Dopompowalem powietrza, sprawdzilem cisnienie i jest ok ale blad wywala dalej, jak zrobic ten reset bo nie mam pojecia? :oops: (auto to oczywiscie e60)
Kosiniak
 
 
 
Posty: 49
Dołączenie: 09 Lut 2010 15:59
Moje BMW: M3 E46

Re: E60 czujnik cisnienia w oponach

Postprzez Kosiniak » 29 Kwi 2013 20:04

pomoze ktos?
Kosiniak
 
 
 
Posty: 49
Dołączenie: 09 Lut 2010 15:59
Moje BMW: M3 E46

Re: E60 czujnik cisnienia w oponach

Postprzez Maciej87 » 29 Kwi 2013 20:21

Kosiniak napisał(a):nie moge sie nigdzie doszukac, wczoraj tez zapalil mi sie ten komunikat, choc wczesniej bylo ok. Dopompowalem powietrza, sprawdzilem cisnienie i jest ok ale blad wywala dalej, jak zrobic ten reset bo nie mam pojecia? :oops: (auto to oczywiscie e60)


1. Bezpośrednio przed rozpoczęciem jazdy
należy uruchomić silnik, ale jeszcze nie
ruszać
2. Wywołać menu idrive
3. Wybrać "Vehicle settings" i nacisnąć na
kontroler
4. Wybrać "RPA" i nacisnąć na kontroler
5. Wybrać "Set tyre pressure" i nacisnąć na
kontroler
6. Wybrać "Yes" i nacisnąć na kontroler
I po kłopocie :)
Maciej87
Zanim zapytasz - POSZUKAJ!
Zanim zapytasz - POSZUKAJ!
 
Posty: 5
Dołączenie: 17 Mar 2013 18:23
Moje BMW: 530d
e60

Re: E60 czujnik cisnienia w oponach

Postprzez Kosiniak » 30 Kwi 2013 14:29

wielkie dzieki :) dziala :)
Kosiniak
 
 
 
Posty: 49
Dołączenie: 09 Lut 2010 15:59
Moje BMW: M3 E46

Re: E60 czujnik cisnienia w oponach

Postprzez Driver2236 » 04 Maj 2013 21:49

Witam, mam pytanie zmieniłem felgi z 17 na 18 i teraz nie wyskoczyła informacja o innym cisnieniu. Czy te czujniki są w felgach razem z wentylami ? Jeśli tak to czeka mnie ściąganie dwuch kompletów :/ proszę o potwierdzenie mojej tezy. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Driver2236
 
 
 
Posty: 209
Dołączenie: 09 Lut 2013 21:15
Moje BMW: e60 530d, Megane II RS, Yamaha R6 07r.

Re: E60 czujnik cisnienia w oponach

Postprzez Capaz » 05 Maj 2013 09:38

Nie ma czujnikow w oponach, cienienie mieza czujniki abs, poprzez obrot kola :)

Zresetuj w idrive i bedzie ok.
Zdalne kodowanie,programowanie,diagnostyka,aktualizacja (TEAMVIEWER)
Zawsze najnowszy soft,i pewna pomoc


CHIPTUNING-DPF OFF

Temat Sponsorowany
viewtopic.php?f=73&t=200280

AKTUALNY POBYT W LUBLIN - WROCŁAW , TEL 733071895

Sprzedam E91 318I LCI
Capaz
 
 
 
Posty: 3254
Dołączenie: 24 Wrz 2011 09:31
Moje BMW: Bylo ich wiele, ostatnia :e60 530d 218KM->289KM 650NM

Aktualnie jest 735iA

Re: E60 czujnik cisnienia w oponach

Postprzez cdxa » 05 Maj 2013 11:32

Capaz napisał(a):Nie ma czujnikow w oponach, cienienie mieza czujniki abs, poprzez obrot kola :)

Zresetuj w idrive i bedzie ok.


W E60 moga byc czujniki ciśnienia, ale to bardzo rzadko spotykana opcja.
Awatar użytkownika
cdxa
 
 
 
Posty: 1225
Dołączenie: 25 Gru 2010 20:16
Moje BMW: E61 525iA

Re: E60 czujnik cisnienia w oponach

Postprzez Driver2236 » 05 Maj 2013 14:59

Wiem że to działało na 100% bo jak zmieniałem z letnich na zimowe to odrazu wrzeszczał że cisnienie ma złe. A jak zmieniłem felgi z 17 na 18 to cisza ... to chyba niemożliwe żeby było takie samo cisnienie w kolach zimowych 225/40/17 i letnich 245/45/18. Sproboję na stację podjechać i upuścić trochę powietrza. Przejadę sie i zobaczymy. Tak czy siek dziwna sprawa.
Awatar użytkownika
Driver2236
 
 
 
Posty: 209
Dołączenie: 09 Lut 2013 21:15
Moje BMW: e60 530d, Megane II RS, Yamaha R6 07r.

Re: E60 czujnik cisnienia w oponach

Postprzez macias-1981 » 06 Maj 2013 20:44

Zawsze po zmianie kół trzeba je zaadoptować w idrive.
Awatar użytkownika
macias-1981
 
 
 
Posty: 87
Dołączenie: 30 Paź 2007 23:09
Miejscowość: Gdańsk
Moje BMW: E38 740i, e36 320i, e39 530d, Obecnie e60 530d

Re: E60 czujnik cisnienia w oponach

Postprzez Driver2236 » 07 Maj 2013 08:49

No pod warunkiem że cisnienie jest inne od tego po zmianie. I w tedy rozumiem wprowadzenie nowych wartości w idrive, chyba że się mylę.
Awatar użytkownika
Driver2236
 
 
 
Posty: 209
Dołączenie: 09 Lut 2013 21:15
Moje BMW: e60 530d, Megane II RS, Yamaha R6 07r.

Następna

Powróć do E60, E61

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości