• Reklama

Nie podaje paliwa

M40 (316i, 318i), M41 (318tds), M42 (318i, 318is, 318ti), M43 (316g, 316i, 318i), M43TU (316i), M44 (318i, 318is, 318ti), M50 (320i, 325i, 325is), M51 (325td, 325tds), M52 (320i, 323i, 323ti, 328i), S50 (M coupe, M roadster, M3), S50US (M3), S52 (M coupe, M roadster, M3), S54 (M coupe, M roadster)

Moderatorzy: Panfil - BMW Klub Polska, mattiss, Nurek, CICHY525

Nie podaje paliwa

Postprzez artur80 » 24 Wrz 2005 11:42

Witam.
Mam problem tego typu że jak wczoraj zgasiłe samochód i poszedłem do sklepu to jak już wróciłem po ok 10min to nie mogłem jej odpalić.Rozebrałem i zauważyłem że pompa nie podaje paliwa i nie dochodzi prąd bo pompe podłanczałem na krótko,a wczesniej pompa chodziła idealnie.I zastanawia mnie to że siadła z minuty na minute. Pomóżcie
artur80
 
 
 
Posty: 184
Dołączenie: 14 Wrz 2005 09:16
Miejscowość: Warszawa

Postprzez robertbmw » 24 Wrz 2005 12:02

Hej.
Przede wszystkim sprawdź bezpiecznik nr 18.
Obok skrzynki bezpieczników jest czarna pokrywka pod którą są trzy przekaźniki: biały, niebieski i pomarańczowy. Wysuń pomarańczowy przekaźnik wraz z podstawką i sprawdź czy pompka chodzi, gdy na przewód zielono-fioletowy podasz zasilanie +12V. Bedziemy pewni,że instalacja w aucie jest OK.
robertbmw
 
 
 
Posty: 1967
Dołączenie: 18 Wrz 2005 15:48
Miejscowość: z miasta

Re: Nie podaje paliwa

Postprzez psychop » 24 Wrz 2005 12:26

artur80 napisał(a):Witam.
Mam problem tego typu że jak wczoraj zgasiłe samochód i poszedłem do sklepu to jak już wróciłem po ok 10min to nie mogłem jej odpalić.Rozebrałem i zauważyłem że pompa nie podaje paliwa i nie dochodzi prąd bo pompe podłanczałem na krótko,a wczesniej pompa chodziła idealnie.I zastanawia mnie to że siadła z minuty na minute. Pomóżcie


Nie do konca zrozumialem - pompa zapieta do 12V na krotko nie
pracuje? To by nie wrozylo dobrze.
Punto75>BravoGT>MB260E>MBC280>*PuntoHLX>MBC320>MBE50AMG>VectraC>BMW528 . it's nice to be important but it's more important to be nice
>>> psychop's lab mike.xray.pl
psychop
 
 
 
Posty: 1146
Dołączenie: 16 Mar 2005 16:44
Miejscowość: Warszawa

Postprzez robertbmw » 24 Wrz 2005 12:47

nie dochodzi prąd


Upewnij się jeszcze raz, bo jeżeli pompa nie przacuje po podłączeniu na krótko...no to musi być padnięta.
Pytanie gdzie "na krótko" podłączyłeś pompe by sprawdzic czy chodzi????
robertbmw
 
 
 
Posty: 1967
Dołączenie: 18 Wrz 2005 15:48
Miejscowość: z miasta

j.w.

Postprzez belgus » 24 Wrz 2005 13:33

Witam
Co za roznica ,gdzie podlaczyl na krotko/No chyba nie pod 220V/
Nie chodzi na krotko to znaczy,ze zlom1
Jest sporo ofert na allegro i ceny w miare
pozdrawiam
belgus
 
 
 
Posty: 2732
Dołączenie: 09 Lut 2005 13:16
Miejscowość: warszawa

Re: j.w.

Postprzez psychop » 24 Wrz 2005 13:42

belgus napisał(a):Witam
Co za roznica ,gdzie podlaczyl na krotko/No chyba nie pod 220V/
Nie chodzi na krotko to znaczy,ze zlom1
Jest sporo ofert na allegro i ceny w miare
pozdrawiam


Otoz, niezupelnie przyjacielu :)

Jesli podpial np pod styk wyjsciowy przekaznika to zostaje jeszcze
podejrzany caly kawal przewodu przez dlugosc samochodu pare
stykow zlacz itp. Jedyna metoda "na pewniaka" to zapiecie sie
wprost do samej pompy pod tylna kanapa. Z moich doswiadczen
wynika ze tego typu usterki czesto powodowane sa przez amatorsko
zamontowane alarmy i immobilizery ktore odcinaja pompe paliwa i
wpinane sa w najdziwniejszych miejscach - stad dobrze jest sprawdzic
przez podanie napiecia BEZPOSREDNIO na koncowki pompy.
Nie dalej jak 3 tygodnie temu walczylem z identycnzym przypadkiem
w 635CSi.
Punto75>BravoGT>MB260E>MBC280>*PuntoHLX>MBC320>MBE50AMG>VectraC>BMW528 . it's nice to be important but it's more important to be nice
>>> psychop's lab mike.xray.pl
psychop
 
 
 
Posty: 1146
Dołączenie: 16 Mar 2005 16:44
Miejscowość: Warszawa

Postprzez artur80 » 24 Wrz 2005 14:31

Panowie podłaczyłem bezpośrenio pompe pod wyjęty akumulator i nie chodzi a także nie dochodzi prąd do pompy z instalacji.Ale czy jest to możliwe że padła bez żadnych wczesniejszych oznak?
artur80
 
 
 
Posty: 184
Dołączenie: 14 Wrz 2005 09:16
Miejscowość: Warszawa

Postprzez belgus » 24 Wrz 2005 14:36

artur80 napisał(a):Panowie podłaczyłem pompe pod wyjęty akumulator i nie chodzi a także nie dochodzi prąd do pompy z instalacji.Ale czy jest to możliwe że padła bez żadnych wczesniejszych oznak?

Witam
Jest taka mozliwosc :(
Ale mam pytanie:Czy podlaczales pompe do jej gniazdka czy do konektorkowna pompie ?Bo jezeli do gniazdka to istnieje jeszcze szansa.ze miedzy konektorka mi pompy a jej gniazdkie na koszu jest przerwa.Ale to juz ostatnia szansa :(
pozdrawiam
belgus
 
 
 
Posty: 2732
Dołączenie: 09 Lut 2005 13:16
Miejscowość: warszawa

Postprzez robertbmw » 24 Wrz 2005 14:38

A zasilanie do pompy nie będzie dochodzić, gdyż występuje ono dopiero w trakcie kręcenia lub odpalenia silnika.
robertbmw
 
 
 
Posty: 1967
Dołączenie: 18 Wrz 2005 15:48
Miejscowość: z miasta

Postprzez artur80 » 24 Wrz 2005 14:40

Podłaczyłem bezpośrednio pod wtyczki w pompie no ale jeśli nie ma prądu w intalacji to chyba też ten bezpiecznik.A może coś tą pompę spaliło skoro nie dochodzi napięcie a sprawdzałem kręcąc rozrusznikem?
artur80
 
 
 
Posty: 184
Dołączenie: 14 Wrz 2005 09:16
Miejscowość: Warszawa

Postprzez robertbmw » 24 Wrz 2005 14:56

Na bezpiecznik nr. 18 podaj zasilanie z akumulatora - tam zresztą przy skrzynce jest przewód zasilający przykręcony nakrętką na klucz 13. Podaj kabelkiem zasilanie i zmierz miernikiem a jeśli go nie masz to podłacz żarówkę pod te przewody przy baku ( brązowy i zielono-fioletowy) Jeżeli miernik pokaże 12V albo żarówka się zaświeci, to wepnij wtyczkę do baku i będziesz wiedział czy pompa chodzi
robertbmw
 
 
 
Posty: 1967
Dołączenie: 18 Wrz 2005 15:48
Miejscowość: z miasta

Postprzez artur80 » 24 Wrz 2005 15:03

A wiezs może ile taki przekażnik może kosztować i gdzie mogę go kupić.Bo chyba musze wymienić przekażnik i pompę
artur80
 
 
 
Posty: 184
Dołączenie: 14 Wrz 2005 09:16
Miejscowość: Warszawa

Postprzez robertbmw » 24 Wrz 2005 15:08

Przekaźniki w BMW rzadko padają, pompa owszem, ale czy sprawdziłeś tak jak Ci to w poprzednim poście opisałem
robertbmw
 
 
 
Posty: 1967
Dołączenie: 18 Wrz 2005 15:48
Miejscowość: z miasta

Postprzez artur80 » 24 Wrz 2005 17:57

Dopiero sprawdze w poniedziałek.Ale jeśli przekaźnik jest sprawny to czemu nie dochodzi prad do pompki.Najpierw wyjme ten przekaźnik od kolegi bo u niego jest wszystko ok a później twoim sposobem.Robert jak możesz to napisz do mnie na gg.
artur80
 
 
 
Posty: 184
Dołączenie: 14 Wrz 2005 09:16
Miejscowość: Warszawa

Postprzez artur80 » 04 Paź 2005 16:10

Roberto dzisiaj wsadziłem nowa pompe i wszystko działa idelnie a pompe kupiłem taka co idzie do audi i vw no i pasuje idealnie no i cena możliwa.Dzieki za podpowiedzi.
Pozdrawiam
artur80
 
 
 
Posty: 184
Dołączenie: 14 Wrz 2005 09:16
Miejscowość: Warszawa


Powróć do E36

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości