[E36] Wymiana filtra kabinowego (klimatyzacji)

czyli jak samemu naprawić swoje BMW - rady tych którzy już to zrobili.

Moderatorzy: mattiss, Nurek

Postprzez RUDY 102 » 09 Cze 2007 18:06

z tym odgrzybianiem jest roznie najlepiej kierowac sie instrukcja obsługi odgrzybiacza i nie kupowac taniej tandety lepiej dac 15 zł wiecej i kupic cos firmowego
POZDRAWIAM !!!
RUDY 102

Dołączenie: 20 Wrz 2005 23:08
Miejscowość: LEGNICA

Postprzez papa » 14 Cze 2007 11:54

Uścislenie, wersja 97 r.:

1. Tunel powietrza na nogi pasażera trzyma sie na 2 kolkach.
Ten ktory nie jest zaznaczony na foto znajduje sie wczesniej przy obudowie z ktorej wychodzi od strony silnika. Trzeba go wyczuc palcami, jest troche ukryty. Bez zlokalizowania go ciezko zalozyc tunel spowrotem.

2. Kostak ktora trzeba sciagnoć z wieszaczka zablokowana jest zatrzeaskiem. Znajduje sie on mniewiecej w srodku i trzeba ja odciagnoc w strone kierownicy. Troche ciezko ja zlokalizowac. Calosc pociagnosc do gory.

Co do nabijania klimatyzacji i odgrzybiania uładu to udałem sie do serwisu BMW by taki przeglad wykonać. Jestem z uslugi bardzo zadowolony.
Klimatyzacjia została sprawdzona specjalnym urzadzeniem i nabita oraz wpuszczono do układu srodek grzybobojczy.
Na pewno nie robi sie tego w kabinie samochodu, to co niektorzy opisuja to jakies nieporozumienie.
W ramach uslugi wykonana zostala pełna kontrole samochodu, podpieto komputer i sprawdzono kody usterek (indywidalnie koszt 120 zł), naladowano klime i odgrzybiono układ, otrzymalem wydruki jakie moj samochod posiada wyposarzenie (kupiłem 9 letnia, np. nie wiedzialem jakie mam zawieszenie i jakie czesci kupowac - standardowe nie pasowały), poinformowano mnie co jest do zrobienia i na co zwrocic uwage, podano kawe, czas spedzilem milo a za cala usluge w profesionalnym zakladzie zaplacilem tylko 248 zł. Mysle ze warto.

Naprawa Dealer BMW Mazpol Czestochowa.
Ostatnio edytowany przez papa 18 Cze 2007 13:23, edytowano w sumie 3 razy
papa
Zanim zapytasz - POSZUKAJ!

Dołączenie: 14 Cze 2007 11:13
Miejscowość: Komorów

Postprzez qlas » 14 Cze 2007 21:51

papa napisał(a):.......
Klimatyzacjia została sprawdzona specjalnym urzadzeniem i nabita oraz wpuszczono do niej srodek grzybobojczy.
Na pewno nie robi sie tego w kabinie samochodu, to co niektorzy opisuja to jakies nieporozumienie.
W ramach uslugi wykonana zostala pełna kontrole samochodu, podpieto komputer i sprawdzono kody usterek, naladowano klime i odgrzybiono, otrzymalem wydruki jakie moj samochod posiada wyposarzenie...........

A waść myślisz że gdzie indziej to mają inne urządzenia ??
Po co do układu ( obieg zamkniety) wpuszczać środek grzybobójczy ?? - albo nie zrozumiałeś albo kit pan serwisant wcisnął
Odgrzybienie polega na czyszczeniu stref przez które powietrze wlatuje do kabiny ..... wszystkich kanałów etc. więc jeśli robili odgrzynbianie to tylko w ten sposób
a wyposażenie to ja mam jakie wiem nawet po VIN kodzie się zgadza
Cena fakt bez oszołomienia w nie autoryzowanym zakładzie ok. 160PLN - 200PLN razem z filtrem przeciwpyłkowym ty nic o nim nie wspomniałes a to baaaardzo ważna rzecz
Może czasami warto za 50 dych poczuć odrobinę luksusu :D
proszę o wyrozumiałość ..... jestem po 40-stce
Awatar użytkownika
qlas

Dołączenie: 30 Maj 2007 12:30
Miejscowość: Śląsk - MYSŁOWICE

Postprzez robemak » 10 Lis 2007 17:26

Dzieki za odpowiedz i wyrozumialosc,ale jestem swierzak jesli chodzi o forum,jeszcze raz dzieki i pozdrawiam.
robemak
robemak

Dołączenie: 19 Cze 2006 18:30
Miejscowość: wroclaw

FILTR

Postprzez młody z E36 » 15 Lis 2007 23:03

Witam.Ja już kupiłem drugi filtr bo tego pod schowkiem nie mogłem znaleść. I zakupiłem filtr nie pamiętam numeru one są dwa małe i powinny znajdować się na podszybiu. I d... mechanik porozkręcał listwy na podszybiu i tam na 100 % nie ma. PS-za filtr pojedynczy liczą u mnie w sklepie ok.50zł a za ten podwójny ok.90zł. I jutro rozbieram jeszcze raz schowek i jak będzie, to znowu muszę zamienić te filtry na ten pojedyńczy. Dzięki za te wcześniejsze posty - przydają się jak jasna cholera.POZDRO
młody z E36

Dołączenie: 16 Paź 2007 20:24
Miejscowość: łódzkie tomaszów maz

Postprzez młody z E36 » 15 Lis 2007 23:05

Dodam że posiadam E36 z 92r. z klimą. Jeszcze raz POZDRAWIAM wszystkich posiadaczy i miłośników BUNI
młody z E36

Dołączenie: 16 Paź 2007 20:24
Miejscowość: łódzkie tomaszów maz

Postprzez arturoo » 23 Gru 2007 21:32

schowek nie chce wam wyjsc bo jest przykrecony jeszcze jednym wkretem na klucz 10 ktory jest ukryty pod lampka podswietlenia schowka.trzeba ta lampke wyjac z zatrzasku odlaczyc od przewodu i macie dostep do tego wkreta,po odkreceniu schowek wychodzi bez najmniejszego oporu.pozdrawiam
arturoo

Dołączenie: 16 Gru 2007 12:28
Miejscowość: tychy

problem z nawiewem

Postprzez Ac-Milan » 12 Sty 2008 13:07

witam!

mam dokładnie takie same objawy w swoim E36! jak podpowiadaliście dostałem sie do filtra kabinowego za schowkiem, jednak wygląda on ok, bo był wymieniony w maju 2007 roku. Jednak obserwując pracę silnika zauważyłem że nie działa duży wiatrak widoczny z zewnątrz auta! wiem że powinien on się załączać gdy dam na maxa klimę lub silnik sie zbytnio nagrzeje, a on stoi! czy ma on wpływ na pracę nawiewu? który bezpiecznik odpowiada za niego? proszę o radę, czy dobrze kombinuje z tą usterką. Co może być padnięte?

czekam i pozdrawiam
pozdrawiam, czekam na wiadomość
Ac-Milan

Dołączenie: 17 Cze 2007 12:33
Miejscowość: Lublin

Postprzez bartsimson » 13 Sty 2008 10:05

orkwisz napisał(a):w e39 jest w zupelnie innym miejscu, jak do mnie juz przyjdzie paczka (zamowilem polski weglowy za 90zl) to bede wymienial, zrobie fotki i zapodam na forum

Siemanko moiom poprzednim bmw była własnie e39 535i i dwa filterki były pod maska od razu rzucały sie w oczy dziecinnie prosta wymiana pozdrawiam
Awatar użytkownika
bartsimson

Dołączenie: 12 Sty 2008 21:47
Miejscowość: Poznan

Postprzez mefiu23 » 27 Sty 2008 12:09

Witam Kolegów jeśli chodzi o wykręcenie schowka to te śruby opisane wyżej + jeden wkręt gruby na kluczyk 10 ( nasadowy ) jest pod lampką podświetlenia schowka i jeden mały wkręt krzyżakowy od dołu koło głośnika oczywiście widoczny po zdemontowaniu dolnej osłony :)

Pzdr
:lol:
mefiu23

Dołączenie: 15 Sty 2008 23:12
Miejscowość: Żywiec

Postprzez isys » 27 Sty 2008 20:55

papa napisał(a):2. Kostak ktora trzeba sciagnoć z wieszaczka zablokowana jest zatrzeaskiem. Znajduje sie on mniewiecej w srodku i trzeba ja odciagnoc w strone kierownicy. Troche ciezko ja zlokalizowac. Calosc pociagnosc do gory.

Dodam, że zamiast wypinania kostki, co zawsze wiąże się z ryzykiem uszkodzenia mocowania, wystarczy wykręcić dwa wkręty na klucz 8 (umieszczone pionowo w górę), przytrzymujące cały kosz z elektryką. Dodatkowy plus - nie trzeba łamać filtra.
Awatar użytkownika
isys

Dołączenie: 25 Lis 2007 17:54
Miejscowość: znikąd

Postprzez tasman » 29 Sty 2008 23:40

Jestem bardzo wdzięczny za opis, dzięki niemu szybko i sprawnie wymieniłem filtr :) miałem trochę zabawy z tą śrubą nad lampką, bo nie miałem kluczy, ale sobie poradziłem :D

p.s. Zajęło mi to 40 min xD ale to tylko dlatego że po wymianie skręciłem, złożyłem wszystko, zaczynam układać klucze, a patrze że nie zakręciłem tego co trzyma filtr :D więc musiałem rozkręcać od nowa :mad2: :mrgreen:
Emotka mojej roboty, ponosi mnie :D
Zatytułowana, kocham bmw :* :D tudzież sex z bmw heh
Image
Awatar użytkownika
tasman

Dołączenie: 24 Wrz 2006 23:00
Miejscowość: Kraków

Postprzez oziri » 11 Maj 2008 13:53