• Reklama

Obsługa Ediabas TOOL 32

Moderatorzy: Din76, dziqsek, nerwus

Obsługa Ediabas TOOL 32

Postprzez Brożyna » 16 Lis 2010 10:57

Panowie czy ktos zna obsługe tego programu i podzielilby się informacjami na jego temat!

Pozdrawiam

gg:4102362
Brożyna
 
 
 
Posty: 63
Dołączenie: 10 Paź 2010 17:59
Miejscowość: Bydgoszcz
Moje BMW: BMW E65 2007r

Re: Obsługa Ediabas TOOL 32

Postprzez Kruk » 22 Lis 2010 16:17

Udało się coś znaleźć?
Też szukam.
Image
Kruk
Moderator
Moderator
 
Posty: 6509
Dołączenie: 03 Wrz 2007 20:30
Miejscowość: Okolice 3City
Moje BMW: Było E21,E30,E36,E34,E39,E53,E83 E60,E70,F25,F10 Jest: 5GT LCI

Re: Obsługa Ediabas TOOL 32

Postprzez minicooper » 27 Lis 2010 09:52

Ja rowniez szukam pomocy w tej dziedzinie :)
minicooper
Zanim zapytasz - POSZUKAJ!
Zanim zapytasz - POSZUKAJ!
 
Posty: 2
Dołączenie: 08 Lut 2010 21:13
Moje BMW: BMW e60 535d 2008rok

Re: Obsługa Ediabas TOOL 32

Postprzez chanky » 29 Sty 2012 11:32

minicooper napisał(a):Ja rowniez szukam pomocy w tej dziedzinie :)

I jak ma ktos?
Ostatnio edytowany przez chanky, 29 Sty 2012 20:35, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
chanky
 
 
 
Posty: 414
Dołączenie: 14 Sty 2011 23:21
Miejscowość: Düsseldorf / Wroclaw / Bydgoszcz
Moje BMW: Jest: BMW F11 535d
Bylo: BMW E90 325d

Re: Obsługa Ediabas TOOL 32

Postprzez rafalisko1980 » 22 Kwi 2014 19:59

nikt i nic?
rafalisko1980
 
 
 
Posty: 81
Dołączenie: 09 Cze 2013 08:40
Moje BMW: BMW E46, 323i, 1999

Re: Obsługa Ediabas TOOL 32

Postprzez Din76 » 22 Kwi 2014 21:59

Tu jest filmek kolegi piwka wystarczy wpisać na youtube BMW Tool32
https://www.youtube.com/watch?v=mAjp4OMnpFk
Można próbować symulacji
-podłączasz interfejs do USB
-uruchamiasz Tool32 idziesz do zakładki u góry Configuration, klikasz ediabas, odznaczasz ptaszkiem simulation
-zakładka File klikasz Load SGBD, Grup file (pliki z końcówką prg w ediabas ECU)
-szukasz np. chcesz połączyć się z DDE3, wyszukujesz plik DDE3.prg, klikasz otwórz
-wyskakuje nowe okienko ramka z lewej Jobs (to są wartości i dane które ma sterownik)
-w okienku jobs są parametry wartości takie jak w inpie, tylko bez podpisów, czytasz błędy kasujesz, odczyt wartości, tylko bez grafiki jak w inpie
-klikasz na daną wartość i wyskakuje w drugim okienku rezultat
-dla przykładu dla DDE3 czyli M47 jest ich 177 wszystkie te które ma INPA
-z samochodem to bez odznaczenia simulation

Tworzenia plików TST (np. dla INPA TD-530 test samochodu bmw po 2007 roku) uczę się, więc nie będę opisywał, ale jako podgląd można wejść LOAD TEST
w zakładce FILE i można przeczytać co zawierają ,jak je macie w Ediabas\ ecu lub w INPA\sgdat, to tak w skrócie :D
-są jeszcze pliki ips zamiast ipo, ale to jeszcze dla mnie niewiadoma ? :!:

PS jak macie pliki z ECU (prg) np. z ISTY RHEINGOLD 3.41 to połączycie się ze wszystkim z każdym modułem !
Awatar użytkownika
Din76
 
 
 
Posty: 2122
Dołączenie: 21 Lis 2011 00:33
Miejscowość: Lublin\Kraśnik
Moje BMW: Bmw e46 320d, BMW E91 N47

Re: Obsługa Ediabas TOOL 32

Postprzez gargus » 16 Maj 2016 19:19

Witam. Potrzebuję pomocy w obsłudze tool 32. Mianowice jak uruchomię program z podłączonym kablem K+dcan, w ustawieniach włączam symulacje wybieram z File load SGBD, Group file wybieram którykolwiek z .prog i nic się nie dzieje tylko otwiera się puste okno results jak na obrazku. Proszę o podpowiedź co może być źle. http://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/a6d1ceab467f0e55
Pozdrawiam
Sławek
gargus
Zanim zapytasz - POSZUKAJ!
Zanim zapytasz - POSZUKAJ!
 
Posty: 4
Dołączenie: 14 Lip 2011 11:18
Miejscowość: Polanka Wielka
Moje BMW: E46 320d 2004
M47N

Re: Obsługa Ediabas TOOL 32

Postprzez Din76 » 16 Maj 2016 20:02

C:\EDIABAS\Bin\ szukaj Tool32.exe kliknij na właściwości i w zakładce zgodność odznacz
uruchom ze zgodnością ze starszą wersją windows XP sp3
i odznacz uruchom jako administrator
zastosuj OK i już działa
Awatar użytkownika
Din76
 
 
 
Posty: 2122
Dołączenie: 21 Lis 2011 00:33
Miejscowość: Lublin\Kraśnik
Moje BMW: Bmw e46 320d, BMW E91 N47

Re: Obsługa Ediabas TOOL 32

Postprzez gargus » 17 Maj 2016 11:44

Dzięki serdeczne za szybką odpowiedź, teraz wszystko w symulacji działa, jeszcze tylko z samochodem pozostaje sprawdzić.
I z samochodem też. :D
Pozdrawiam
Sławek
gargus
Zanim zapytasz - POSZUKAJ!
Zanim zapytasz - POSZUKAJ!
 
Posty: 4
Dołączenie: 14 Lip 2011 11:18
Miejscowość: Polanka Wielka
Moje BMW: E46 320d 2004
M47N

Re: Obsługa Ediabas TOOL 32

Postprzez Baluk » 14 Lis 2017 22:01

Siema, maly odkop.

Mam problem z polaczeniem sie inpa, tzn nie moge polaczyc sie z silnikiem m54b30 przez ms430, probuje w ediabas toolset robic symulacje na tym pliku ms430ds0 a pojawia sie tylko nowe puste okno results i ciagle kursos ma ikone klepsydry czyli niby laduje ale nic wiecej sie nie dzieje.

Jakies porady wskazowki? Z innymi modulami laczy normalnie.
Baluk
Zanim zapytasz - POSZUKAJ!
Zanim zapytasz - POSZUKAJ!
 
Posty: 3
Dołączenie: 01 Lut 2015 09:26
Moje BMW: e46 330i touring 2003r

Re: Obsługa Ediabas TOOL 32

Postprzez Din76 » 15 Lis 2017 18:29

Ediabas / Bin / aplikacja tool32.exe kliknij na właściwości > zakładak zgodność > odznacz uruchom ze starszą wersją windows , XP SP3
i odznacz uruchom jako administrator > Zastosuj > OK i gotowe
Awatar użytkownika
Din76
 
 
 
Posty: 2122
Dołączenie: 21 Lis 2011 00:33
Miejscowość: Lublin\Kraśnik
Moje BMW: Bmw e46 320d, BMW E91 N47


Powróć do inpa, ncs, nfs, winkfp, dis, sss

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość